Ressugen. Ingvar Oldsberg drömmer om att få återuppta reseprogrammet ”Oldsbergs Europa” som gick på 1990-talet. ”Då var det bara 14 länder med i EU. Nu är det 27 och det skulle det vara roligt att fylla på med dem som kommit till”, säger han.
Ressugen. Ingvar Oldsberg drömmer om att få återuppta reseprogrammet ”Oldsbergs Europa” som gick på 1990-talet. ”Då var det bara 14 länder med i EU. Nu är det 27 och det skulle det vara roligt att fylla på med dem som kommit till”, säger han.

För Oldsberg är arbetet en livsstil

I över 40 år har Ingvar Oldsberg gjort program i radio och tv. Än så länge har han inga planer på att dra sig tillbaka. – Det är ett privilegium att få jobba med det, säger han.

ANNONS
|

Visst har det hänt att till och med Ingvar Oldsberg känt sig skakis framför kameran. En händelse han minns särskilt väl är den gången på 1970-talet när han skulle intervjua boxaren Muhammad Ali.

Ingvar fick vänta länge och var så nervös att mikrofonen darrade. När världsmästaren till slut dök upp utspelade sig följande replikskifte:

Ingvar: ”Jag har ingen bra fråga att ställa, men att jag vet att du ofta har många bra svar.”

Muhammad Ali: ”Det var en väldigt bra fråga.”

Ingvar: ”Jag väntar fortfarande på ett svar.”

Ali, lika rapp i käften som i ringen, gick till attack: ”Du är flintskallig ser jag. Det är väl din hjärna som håller på att växa ut ur huvudet.”

ANNONS

Ingvar: ”Det verkar inte vara någon risk i ditt fall.”

Många år senare skrattar Ingvar Oldsberg när han tänker tillbaka på intervjun.

– Det är viktigt att kunna bjuda på sig själv. Det tror jag att personen som man intervjuar känner.

Nu är våndorna borta sedan länge. Tvärtom känner han att det är härligt när sändningen börjar. Dels handlar det om ett stort intresse för yrket, dels gillar han kontakten med människor.

– Jag får ofta respons från folk. Människor ringer till mig, så har det varit under de här 40 åren. Det handlar om respekt. Man kan inte samtidigt tro att människor ska titta på ens program och sedan inte svara om de ringer. Det måste fungera i båda riktningarna.

Men du måste väl få slappna av någon gång?

– Ja, men ringer Elsa från Kil i Värmland är det ju bara trevligt att höra hur det är där. Ett samtal kan också ge många idéer och tankegångar, säger han.

Samtidigt tycker han att jobbet att leda nöjesprogram inte är så märkvärdigt som många vill få det till. Det viktiga är att det är roligt och intressant. Ju fler som tittar desto bättre. Bland meriterna finns flera publikfavoriter, till exempel långköraren ”På spåret” som Ingvar var med om att utforma.

ANNONS

För närvarande leder han ”Sverigequizen” tillsammans med parhästen Björn Hellberg. Och sedan i fjol håller han i ”Bingolotto”.

– Det känns jättebra och försäljningen av lotter har gått upp påtagligt.

Vilket är ditt knep för att få höga tittarsiffror?

– Jag tar inget för givet och försöker vara mig själv i olika situationer. Till exempel kan det vara bra om det blir ett misstag för det är mänskligt. Samtidigt måste det finnas en ambition att göra det så bra som möjligt, det får aldrig bli nonchalant. Det är en viktig balansgång.

Fyller: 70 år den 31 mars 2015.

Bor: I lägenhet i Göteborg.

Familj: Särbon Maria Sandeblad samt barnen Staffan, Karolina och Viktoria och barnbarnet Elsa.

Gör: Programledare.

Aktuell: Programledare för ”Bingolotto” och ”Sverigequizen”.

Om att fylla 70: ”Det känns väl bra. Jag går inte runt och funderar på det. Vi får se vad åren har att erbjuda framgent.”

Så firar jag födelsedagen: ”Det vet jag inte. Det ligger i händerna på festkommittén. Jag kan tänka mig att Maria och Viktoria har lite hyss för sig.”

Ligger på nattduksbordet: ”Tidskrifter som Allt om historia. Formen är komprimerad så jag hinner läsa igenom dem från början till slut innan jag somnar.”

Blir lycklig av: ”Jag har lärt mig att inte ta allt för givet i tillvaron utan uppskatta ögonblicken och känna glädje i de små mötena. Det kan vara en fika med Maria eller något av barnen.”

ANNONS