Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt HN
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Djärvt steg. ”När jag började skriva de här böckerna och bytte genre, klev jag också ned från bästsäljartronen. Men jag har bidat min tid och byggt en plattform som jag hoppas kommer att växa”, säger Kajsa Ingemarsson.

”Får jag på nöten så får jag”

Kajsa Ingemarsson har bytt inriktning flera gånger i sitt liv. Senast för knappt fyra år sedan då hon skrev sin senaste bok.

Då skiftade hon från att vara bästsäljande romanförfattare till att skriva om personlig utveckling och andlighet. I höst kommer boken ”Hjärtats väg” ut.

Kajsa Ingemarsson har just kommit hem från en retreatresa på Zanzibar som hon varit ansvarig för. En del av solbrännan sitter kvar och hon ser både lugn och pigg ut när hon berättar om sin nya inriktning som författare. I början av 2012 bestämde hon sig för att lägga romanskrivandet åt sidan och i stället skriva om intuition, inre kraft, kreativitet, mystik och livsvisdom.

Målet var att ge det fem år. I höst kom den sista boken i det som kommit att bli en trilogi – där första delen heter ”Den magiska gnistan”. Därefter kom ”Modern mystik” och slutligen ”Hjärtats väg – att hela och helas med kärlekens kraft”.

Hon säger att det inte är några självhjälpsböcker, för hon ger varken råd eller har med några listor med ”så här gör du”. Däremot försöker hon introducera läsaren i ett nytt förhållningssätt till livet.

– Som till exempel när vi går det jag kallar hjärtats väg handlar det inte om att hitta någon att gifta sig med, utan om att lyssna på, och våga följa, sin inre vägledning. På så vis blir vi bit för bit hela. Ju mer hel du blir i dig själv desto mer kan du hela runtomkring dig.

Att det finns ett behov att läsa och prata om detta bevisas inte minst av alla de brev hon fått av läsare. Förutom böckerna och retreatresorna håller hon även föredrag och workshops. Samtidigt är hon medveten om att hon måste hushålla med sin energi och fylla på med ny kraft. Det bästa sättet är att vara ute i naturen, gärna på det egna lantstället i Roslagen.

– Det karga tilltalas jag av. Och så gillar jag träd. Jag brukar prata med dem. En gång pratade jag med en gammal stor tall. Den höll på att dö och sörjde det. Men den visste också att dess frön från kottarna grodde i marken. Jag blev väldigt förvånad över budskapet, att träd kan sörja. Naturen är inget fantasyland – den har allt.

Du har jobbat på Säpo, varit en radio- och tv-profil och gett ut flera framgångsrika romaner. Nu skriver du om andlighet och berättar du att pratar med träd. Är du inte rädd för att folk ska tycka att du blivit flummig?

– Får jag på nöten så får jag. Jag är trygg med det jag gör. Det jag skriver om är hämtat ur egna insikter. Min drivkraft är att vilja veta mer och förstå mer.

– Jag är en typisk stenbock och ger mig inte förrän jag når min topp. Men nu har jag klättrat i femtio år för att försöka få överblick och förstå vad livet handlar om. Det har varit spännande och bitvis rätt krävande, men nu har jag tänkt att, resten av mitt liv ska jag bara ha det latjolajbans, haha.