Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

jubilar. Efter 65-årsdagen kommer Ingela ”Pling” Forsman att trappa ned på jobbet men inte sluta skriva texter. Hon har just avslutat översättningen av My Fair Lady som har premiär i Helsingborg i februari.

Ett friare liv väntar för Ingela ”Pling” Forsman

Ingela ”Pling” Forsman har genom åren skrivit flera tusen låttexter. Hon har översatt musikaler, skrivit barnböcker, men också arbetat som hallåa. – Men nu har jag sagt upp mig. Det är den stora skillnaden med att fylla 65 år.

Ingela ”Pling” Forsman, till vardags kallad Pling, har just avslutat översättningen av My Fair Lady. I februari är det premiär i Helsingborg, sedan ska den ut på turné.

Redan i dag finns en gammal översättning av den långa musikalen och de 15 låtarna vilket gjorde arbetet svårt, men också kul och stimulerande, förklarar hon.

– Min mamma brukade sjunga de sångerna så de satt hårt i mitt huvud. Men till slut gick det.

Erfarenhetsmässigt har hon vad som krävs. Tidigare har hon översatt både Cats, Grease, Fame, Hair och Footloose. Hon har även översatt Disneyfilmer, skrivit de två barnböckerna Ödlan Örjan och Klockan torsdag, psalmen Fylld av längtan vaknar våren och en mängd låttexter, däribland 39 bidrag till Melodifestivalen.

Under tio år jobbade hon också som programpresentatör och hallåa på TV4. Sedan blev hon ”voicehuntad” till systerkanalen Sjuan.

– Men det har jag sagt upp nu. Det är den stora skillnaden med att fylla 65 år och helt mitt eget val. Jag vill vara lite fri, resa och kunna vara borta i längre perioder utan att behöva krångla med schemat.

En tripp till Sydafrika är redan inplanerad, annars åker hon gärna till platser som ligger närmare. Pling säger att hon är som folk är mest – gillar att umgås med familj och vänner, laga och äta god mat, dricka goda viner, läsa, yoga och powerwalka.

– Med ålderns rätt har jag börjat prioritera och tänka på vad jag vill. Det har varit så många deadlines och som många andra kvinnor har även jag satt barn och familj i första rummet. Nu är det dags att vända på steken och tänka lite mer på sig själv.

Däremot kommer hon aldrig att sluta helt med att skriva sångtexter. Det är alldeles för roligt, förklarar hon. Som det proffs hon är samlar hon på ord, fraser och meningar i ett särskilt kartotek som sedan kan komma till användning när nästa låttext ska byggas. Viktigt är att det är sångbart och hon sjunger alltid när hon skriver.

– En melodi framkallar en liten video i huvudet på mig. Det kommer ord som passar. Man försätter sig i en stämning. Det bästa är när låten, texten och artistens sång blir en enhet, när det bara klickar. Då är det oslagbart.

Många av hennes låtar har blivit klassiker som de flesta kan hänga med i: Det vackraste jag vet, Bra vibrationer, Håll om mig och Se på mig är bara ett axplock.

Ofta får hon brev från lyssnare som berättar om vad hennes rader har betytt för dem. Därför vill hon inte gärna tala om hur hon själv tänkte när hon skrev.

– Jag får ofta frågan ”Vad menar du egentligen?” Då känner jag – strunta i det, lyssna i stället. För varje människa får tolka det den behöver.

– Och om jag har kunnat hjälpa någon, trösta, ge hopp eller bara göra några partysugna så känner jag stor tacksamhet och ödmjukhet inför det.