Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/4

Eric Svensson blev digital för att klara ekonomin under pandemin

Det är bättre att synas, än att inte synas. Så resonerade musikern och underhållaren Eric Svensson när pandemin var ett faktum.
– Jag slängde upp alla bollar i luften.

Förra året var tänkt att bli det bästa i falkenbergaren Eric Svenssons karriär. Det började bra med gott om bokningar och tre veckors engagemang på norska skidorter. Men så stängde pandemin det mesta som hade med hans bransch att göra. Avbokningarna blev allt fler och Eric förstod snabbt att det var dags att börja tänka i nya banor för att han skulle kunna överleva ekonomiskt.

– Istället för att hålla tillbaka och ge upp ställde jag om till digitalt. Istället för att tänka att allt skulle gå åt helskotta slängde jag upp alla bollar i luften och jonglerade med dem för att få balans.

250 spelningar på Strandbaden

Eric Svensson är 32 år gammal och har arbetat som musiker sedan han var 19 år. Bland annat var han engagerad av Strandbaden som underhållare och trubadur.

– Jag gjorde ungefär 250 spelningar där under fyra år.

Han är i stort sett självlärd och spelar både gitarr och piano. Som liten grabb hemma i Ringsegård sjöng han i barnkören i Skrea kyrka och när han var 15 år fick han en gitarr.

– Jag ville egentligen ha ett trumset.

Numera är Eric Svensson en etablerad musiker. Men livet hade tidigare en helt annan inriktning. Efter gymnasiet utbildade sig till murare och plattsättare och fick jobb som det. Men något var fel.

– Jag hade ett negativt mantra i skallen. Det resulterade i en psykos, depression och epilepsi.

Kräktes innan varje spelning

Under sjukdomstiden försökte han kombinera arbetet med att spela och sjunga. I fyra år gjorde en mix av nervositet och biverkningar av epilepsimedicinen att Eric kräktes innan varje spelning.

Han kom så småningom fram till att han befann sig på fel plats och ägnade sig åt fel saker i livet. Dessutom hjälpte hans dåvarande chef honom att komma på rätt spår genom att ge honom sparken.

– Han tyckte inte att jag hade fullt fokus på jobbet och det hade han ju alldeles rätt i.

När Eric fick sparken bestämde han sig för att satsa på musiken till hundra procent.

– Jag hittade min plats i tillvaron och sedan dess har jag inte haft några dippar.

Har en utbildning i juridik

Erics tvillingbror Johan hade flyttat till Östersund. För några år sedan åkte Eric dit för att hälsa på och träffade en tjej där. För att kunna stanna kvar i Östersund började han studera.

– Jag skaffade mig en fallskärm eftersom jag tog en examen i förvaltningsjuridik. Jag har faktiskt haft nytta av mina kunskaper i juridik nu under pandemin, konstaterar Eric.

Innan pandemin släckte nöjeslivet tänkte Eric att 2020 skulle bli ett rekordår och det började bra. Men så tog det stopp.

– Allt dog. Det gick på en dag.

men sedan kom ännu fler restriktioner.

Eric bestämde sig för att leta nya vägar för att kunna försörja sig. Han började till exempel anordna bilbingo på olika matställen i somras.

– I början var de fullbokade och det gick jättebra, men sedan kom ännu fler restriktioner.

Nya idéer har inte låtit vänta på sig. Alla hör hemma i det digitala rummet.

– Innan krisen har jag varit väldigt selektiv med vad jag postar på sociala medier. Nu lever jag mer som en offentlig person.

Bygger musikbingobil

Till exempel lämnar Eric musikaliska hälsningar till jubilarer. Han arrangerar digitala tipspromenader i sex olika städer( ungefär som ett pubquiz i Pokemon Go-form. Deltagarna går till punkter på en karta och vid dessa svarar de på frågor). Han har bland annat ett samarbete med Falkenbergs kommun. Under sportlovet arrangerade Eric sportlovsquiz och det kommer mera, var så säker.

– Jag har bestämt mig för att lägga allt krut jag har för att det ska ge frukt.

Och konceptet med bilbingo fortsätter framåt sommaren. För att vara helt redo när det är dags håller Eric på att bygga om en skåpbil till en musikbingobil ”Berra” med två scener. Och så väntar han förstås på att få stå på en scen igen och spela live på bröllop, fester och andra evenemang.

– Jag tror att det dröjer ett år innan det är som vanligt igen.