Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
Bredd. Eric framför allt från 60-tal till nutidens populärmusik, från lugn lounge-musik till intensiv rock. Han gör även egna låtar, spelar piano, munspel och trummor.

Eric i Falkenberg satsar på musiken

Plattsättning eller musik? Det blev musiken. "Min chef tyckte att det var dags för mig att välja", säger Eric som kommer att höras och synas på många ställen i Falkenberg och Varberg i sommar.

Eric Svensson är en lång man som gått igenom en svår svacka, men som i dag är fylld med mycket skratt. Han är uppväxt på en mindre hästgård utanför Falkenberg och hade som barn ingen aning om att han skulle bli musiker. När han inte gick i skolan var det golf, BMX och skejtande som tog hans tid.

Ridning då?

– Haha. Jag red litegrann och det var väl kul. Men det var mer för att mamma ville det mest.

När Eric var 15 år önskade han sig trummor i julklapp, och fick en... gitarr. Han ville ha trummor, för han tyckte att det var häftigt, men han föll snabbt för sitt nya instrument. Genom hjälp på internet och ihärdigt övande bemästrade han instrumentet och blev riktigt bra. Dessutom hade han sjungit i kören i Skrea kyrka, så lite sång kunde han dessutom få fram.

– Jag valde att gå byggprogrammet i gymnasiet. Jag tog den utbildning som enklare kunde ge mig ett säkrare jobb. Jag började som murare direkt efter studenten, sedan jobbade jag som plattsättare efter några år. I gymnasiet valde jag ensemble som tillval, vilket var ovanligt bland byggeleverna. Jag gick en termin hos en sångpedagog på kulturskolan

Nånstans i bakhuvudet fanns det ett litet ”kanske”.

När Eric var 20 år hamnade han i en kris. Han jobbade för mycket, hade en trasslig relation och sov för lite. Han fick en psykos.

– Jag var inlagd 2–3 veckor på sjukhuset i Varberg. Jag minns inte riktigt hur länge, allt från den tiden är dimmigt och grått. Jag fick äta medicin i ett år, men nu är det bra. På något sätt har den tiden gett mig en styrka. Jag förstår människor som mår dåligt och jag har lärt känna mig själv. När jag känner att jag får en dipp i dag, så tar jag det försiktigt.

Efter tillfrisknandet fortsatte Eric att arbeta inom byggbranschen, men musiken släppte han inte.

Eric började spela allt oftare på krogar och tillställningar och hans fokus på jobbet som plattsättare minskade.

– En dag sade chefen till mig att nu får du antingen välja köra på med musiken fullt ut eller fortsätta som plattsättare. ”Nu djävlar så kör jag, nu eller aldrig”, tänkte jag då.

Samma dag, så fort Eric kom hem, började han bygga upp sin hemsida och förbereda för att starta eget. Sedan dess har han under längre perioder livnärt sig på sin musik. Han har spelat på krogar, bröllop, privatfester, dop och olika evenemang. Repertoaren är bred, från lugn lounge-musik till intensiv rock.

– Jag skriver även eget material, både text och musik. Det är mest folk-pop-rock och på engelska. Än så länge har jag inte lämnat något bidrag till Melodifestivalen, men det kanske blir (skratt).

Genom att börja läsa förvaltningsjuridik på Mittuniversitet har Eric fått ett nytt ”spelrevir”, Östersund och Åre, i vår har han läst ett år av två.

– Jag är intresserad av juridik, det är alltid bra att ha i bagaget, men det är musiken jag kommer syssla med framöver. I sommar är jag bokad på olika ställen i Varberg och Falkenberg, det blir mycket Strandbaden. Jag funderar på att ta ett studieuppehåll i höst för att resa och eventuellt semestra samtidigt som jag söker jobb inom musiken utomlands. Jag tycker om att stå på scen. Det absolut bästa är när man berör människor. Då känns det meningsfullt.