Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Gycklaren Ann alias Ann-Marie Högberg fyller 60 år och för första gången på många år kan hon fira födelsedagen med nära och kära. Det blir ett coronasäkrat öppet hus där hon lovar att trolla fram smörgåstårta till gratulanterna. Bild: Annika Karlbom
Gycklaren Ann alias Ann-Marie Högberg fyller 60 år och för första gången på många år kan hon fira födelsedagen med nära och kära. Det blir ett coronasäkrat öppet hus där hon lovar att trolla fram smörgåstårta till gratulanterna. Bild: Annika Karlbom

En mindre hektisk sommar ger Ann-Marie chans att fira

Hästtjej, förskollärare, mjölkbonde, trollkarl och gycklare. Ann-Marie Högberg provat en hel del men frågan är om hon inte är mest känd som Gycklaren Ann, den ena halvan i trolleriduon Mr Berger och Gycklaren Ann. Nu fyller hon 60 år.

Så här års brukar det vara bråda dagar för Ann-Marie Högberg. När andra tar semester packar hon och Mr Berger, det vill säga maken Folke Högberg, bilen full med rekvisita och turnerar land och rike runt för att roa stora och små med sina trollkonster. Vanligtvis får födelsedagsfirandet stå tillbaka men den här våren och sommaren liknar ju som bekant ingenting annat och därför har jubilaren faktiskt möjlighet att fira.

– I vanliga fall är vi fullbokade så här års men i år blir det först en sväng till Bohuslän och Dalsland där vi uppträder på campingar i en vecka och efter att ha mellanlandat hemma kör vi en vecka till i Blekinge, säger Ann-Marie och minns de åtta åren utan någon sommarsemester alls.

– När Folke och jag uppträdde på Fun City och High Chaparral arbetade vi varenda dag i tre sommarmånader. Då körde vi hundra dagar i sträck, det var tider, haha!

Ur väskan drar hon fram tre röda rep i olika längder.

– Jag tänkte visa ett litet trick, säger hon och håller fram snörstumparna och visar att de mycket riktigt är olika långa.

Eller är de det? Hon håller dem i handen, blåser lätt på dem och plötsligt har de tre delarna på något mystiskt sätt blivit lika långa.

– Se här, så här kan det också bli, säger hon och vips är de tre olika längderna tillbaka.

Förmodligen är det hela busenkelt att utföra för den som vet hur det ska göras men för den oinvigde ter sig tricket obegripligt.

– Precis så ska det ju vara! Och vi avslöjar aldrig våra trolleritrick, säger hon och stoppar skrattande undan snörena.

Från mjölkbonde till trollkarl

Ann-Marie hade inga planer på att bli trollkarl när hon var barn. Möjligen något med hästar eftersom hennes föräldrar drev ridskola och hon själv ägnade sig åt både hoppning och dressyr. Istället utbildade hon sig till förskollärare men jobbade bara några få år innan hon på sätt och vis sadlade om till mjölkbonde.

– Jag och Folke träffades ganska tidigt och vi tog över hans föräldragård. Folke arbetade på Ringhals och jag skötte gården.

I midsomras firade makarna Högberg 40-årig bröllopsdag och för första gången på evigheter, eller åtminstone på 30 år, var de hemma på Stackekärr.

– Det var lite ovanligt. Men vi hade en trevlig helg tillsammans, bara han och jag och jordgubbarna.

Corona ger dem mer ledighet

I många år har födelsedagsfirandet fått stå tillbaka men den här våren och sommaren liknar ju som bekant ingenting annat och därför har jubilaren faktiskt möjlighet att fira sin 60-årsdag på hemmaplan och med nära och kära. Fint väder är beställt så att gästerna kan sitta i trädgården.

– Med tanke på hur allting är så har jag öppet hus för de som vill komma förbi, säger hon och avslöjar att tänker trolla fram både smörgåstårta och hallontårta.

Ann-Marie Högberg har under sina 30 år som trolleriartist roat flera generationer barn.”Det är roligt när det kommer fram föräldrar efter föreställningarna och berättar att de själva sett oss som små och att det nu är deras barns tur”, säger hon. Bild: Annika Karlbom
Ann-Marie Högberg har under sina 30 år som trolleriartist roat flera generationer barn.”Det är roligt när det kommer fram föräldrar efter föreställningarna och berättar att de själva sett oss som små och att det nu är deras barns tur”, säger hon. Bild: Annika Karlbom

Hur många barn som Mr Berger och Gycklaren Ann har uppträtt inför de gångna 30 åren går inte att uppskatta men många är det.

– Det är roligt när det kommer fram föräldrar efter föreställningarna och berättar att de själva sett oss som små och att det nu är deras barns tur.

Ursprungligen var det Folke som var trollkarlen i familjen. Redan som knatte hade han roat omgivningarna med trolleritrick och intresset försvann aldrig riktigt. När han trappade ned spelningarna med sitt band, Högbergs orkester, blev det istället allt mer trolleri. Eftersom Ann-Marie alltid var med när han uppträdde föll det sig naturligt att hon också började trolla. I 30 år har de kallat sig Mr Berger och Gycklaren Ann och numera kan de, åtminstone före pandemin, delvis försörja sig på företaget.

– Sommaren är vanligtvis vår mest hektiska säsong och på vintrarna arbetar jag på förskola i Veddige. Nu är Folke pensionär men han jobbade tidigare på Ringhals. Tills vi kom till en punkt där vi valde att satsa på trollerierna och då slutade han på Ringhals.

Ann-Marie och Folke Högberg har uppträtt tillsammans under namnet Mr Berger & Gycklaren Ann i 30 år. Bild: Daniel Molund, arkiv
Ann-Marie och Folke Högberg har uppträtt tillsammans under namnet Mr Berger & Gycklaren Ann i 30 år. Bild: Daniel Molund, arkiv

Det har gått bra så här långt och några funderingar på att sluta med underhållning har makarna inte. Tvärtom. När pandemin lagt sig är de beredda och rustade till tänderna för att bokstavligt kollra bort sin publik.

Precis innan corona lamslog världen kom Ann-Marie och Folke iväg på vad man lätt kan kalla årets happening i deras värld, trollerimässan i engelska Blackpool. Tusentals trolleriartister samlas för att byta erfarenheter, gå på seminarier eller inhandla senaste nytt i rekvisitaväg.

– Det är en fantastisk mässa och det är roligt, intressant och spännande att träffa andra trollkarlar och aktiva i branschen.

Vad ser du fram emot?

– Svampsäsongen och att vi får och kan fortsätta med trollerierna i många år till.

Lite om: Ann-Marie Högberg

• Född: Den 17 juli 1960 i Göteborg.

• Bor: På gården Stackekärr 1 i Kungsäter.

• Familj: Maken Folke och sönerna Johan, Stefan och Thomas med familjer som inkluderar totalt sex barnbarn.

• Utbildning: Förskollärare.

• Gör: Är trolleriartist året runt och arbetar som förskollärare på vintern.

• Tittar på: Naturprogram på tv.

• Läser: ”Just nu läser jag om Tony Rhodins Rex Mundivalsen.”

• Lyssnar på: ”Ingenting när vi är hemma men radio när vi sitter i bilen.”