Lite fika i solen. Annars är dessa pensionärer ett upptaget gäng som finner stor mening i att hjälpa andra.
Lite fika i solen. Annars är dessa pensionärer ett upptaget gäng som finner stor mening i att hjälpa andra.

En bank full av vänskap och omsorg

Tre miljoner människor arbetar ideellt i Sverige. Ett sätt att hjälpa andra och känna sig behövd och uppskattad. Ja, till och med få vänner för livet. I vår serie ”Ideellt arbete” presenterar vi i dag ett gäng glada pensionärer från Falkenberg: Resursbanken.

ANNONS
|

Sommarsolen skiner het nere vid Ätran. Här har det dukats med kaffe och dopp och en efter en dyker medlemmarna i Resursbanken upp. Ja, inte alla drygt 30, men sju stycken slår sig ner runt bordet.

– Vi är ett gäng glada och pigga pensionärer som hjälper ett gäng glada men mindre pigga pensionärer, säger veteranen Harry Staaf och skrattar gott.

Resursbanken i Falkenberg har funnits sedan 1995. Den uppstod ur den så kallade ”Väntjänsten”.

– Man hade märkt att många pensionärer behövde hjälp vid sidan av den professionella sociala omsorgen, till exempel någon att prata med, berättar Inga-Britt Bengtsson, som basar för Resursbanken.

ANNONS

Väntjänsten fungerade helt på frivillig väg, men efter några år insåg medlemmarna att verksamheten behövde styras upp och kommunen tillsatte en tjänst som skulle fungera som sammanhållande kraft. Samtidigt döptes Väntjänsten om till Resursbanken. Och så heter den än i dag. Två personer delar på tjänsten och turas om att svara i telefonen och förmedla uppdragen.

Resursbanken hjälper till med allt det som hemtjänsten inte kan eller får göra.

– Det kan handla om att vi följer med till sjukhuset, tandläkaren, frisören, fotvården. Eller tar en fika eller en promenad. Det kan också vara lättare praktiska göromål som att byta en glödlampa, säger Inga-Britt Bengtsson.

Stig Robertsson berättar att just ledsagning till sjukhus är en vanlig förfrågan och att ett sådant uppdrag kan ta längre tid än man tror.

– Resam och färdtjänst har mycket att göra, man får vara beredd på att det kan bli långa väntetider. I såna lägen är man glad att man är med.

Sommartid finns medlemmarna också på äldreboendet Boken där de erbjuder promenadsällskap eller en stund i friska luften.

Den som vill ha hjälp från Resursbanken kan ringa 0346-878 28 måndag till torsdag mellan klockan 11 och 13. Man kan också få kontakt via sjuksköterska eller handläggare.

ANNONS

– Det är ytterst sällan som någon får nej, säger Inga-Britt Bengtsson.

Alla runt bordet är rörande eniga om att det är väl använd tid att vara med i Resursbanken.

– Det ger så otroligt mycket tillbaks.

– Det är ett bra sätt att träffa människor om man är nyinflyttad.

– Man känner att man gör något meningsfullt.

Hur mycket tid man vill lägga på Resursbanken bestämmer man själv. Det kan variera stort. Och det är viktigt att veta att man alltid kan säga nej.

– Alla insatser är värdefulla, poängterar Inga-Britt Bengtsson, stora såväl som små. Och vi tar väldigt gärna emot både nya givare och tagare.

För behovet är stort och ensamheten bland de gamla kan ibland vara svår. Den offentliga sektorn har inte resurser till allt.

– Jag tycker ändå att vi har gott stöd från kommunen, säger Harry Staaf. De står ju för en tjänst plus en lokal i Floragården där vi kan samlas.

– Att jobba ideellt är att sätta guldkant både på sin egen och andras tid, säger Inga-Britt Bengtsson och får medhåll av alla runt bordet.

ANNONS