Efterlängtad arena. Innan Gustav V återvände till huvudstaden hann han också med att inviga vår nya idrottsplats, Påskbergsvallen.
Efterlängtad arena. Innan Gustav V återvände till huvudstaden hann han också med att inviga vår nya idrottsplats, Påskbergsvallen.

Dubbla invigningar vid kungligt besök i Varberg

ANNONS
|

När vår gamle monark Gustav V kom till Varberg i juli 1946 för att se Davis Cup-matchen i tennis mellan Sverige och Jugoslavien var detta inte hans första besök i vår stad. Den 2 juli 1925 var han nämligen här av två anledningar; dels för att inviga Grimetons Radiostation, som för några år sedan blev utsett till Världsarv, dels för att inviga Påskbergsvallen.

Det flaggades i Varberg denna sommardag som aldrig förr, och folk gick man ur huse för att se en skymt av vår regent, som då suttit på tronen i 18 år.

Klockan 9.25 kom han med extratåg från Stockholm. I ett 30-tal öppna bilar bar det iväg till Grimeton. I sällskapet befann sig bland andra statsministern, kommunikations- och handelsministrarna samt kamrarnas talmän. Efter ett otal äreportar, och längs vägar kantade av tusentals nyfikna ortsbor, anlände så sällskapet till Grimeton. Det artade sig till en verklig folkfest.

ANNONS

Efter kungens tal, som avslutades med ”Må maskinerna sättas igång!” avsändes så ett telegram till den amerikanske presidenten Calvin Coolidge. Denne svarade omgående med ett telegram så lydande: ”Denna nya länk mellan de svenska och amerikanska folken, därom är jag övertygad, bidraga till att ännu mera stärka den intressegemenskap, som så länge förefunnits mellan de båda nationerna”.

Själva stationsbyggnaden inrymde avsändningsapparatur, konstruerad av en svensk, men i USA verksam ingenjör och uppfinnare, Ernst Alexandersson. Speciellt uppmärksammade var masterna. Aldrig tidigare hade i Sverige uppförts så höga järnkonstruktioner.

Från själva stationsbyggnaden lades i riktning öster- väster en 2,5 kilometer lång antenngata. Här restes efter hand de sex järnmasterna, i höjd varierande mellan 110 och 130 meter beroende på terrängförhållandena.

Var den nya radiostationen skulle byggas var från början inte helt klart; bland annat var ett område i Vinberg på tal. Men till slut fastnade man för Grimeton, och de första spadtagen togs hösten 1922.

Den 31 oktober 1924 belastades sändaren med antennen första gången. I november samma år upprättade man förbindelse med USA och den 1 december började en regelrätt trafik med detta land. Själva invigningen fick emellertid vänta till den 2 juli 1925.

ANNONS

Grimetonstationen fick en helt dominerande ställning när det gällde svensk radiotelegrafi, och hade ett tag den största telegramtrafiken i Europa. Under de första tio åren avsändes 160 000 telegram från Grimeton.

Efter att sällskapet intagit sin lunch var det dags för Gustav V att förrätta invigningen av Påskbergsvallen. Här hälsade landshövding Axel Mörner hans majestät välkommen, och doktor Erik Uddenberg berättade om idrottsplatsens tillkomst.

Gustav V tog därefter till orda och sa bland annat så här ”Det har varit kärt att få besöka och inviga idrottsplatsen. Jag anser att idrotten har stor, ja rent av största betydelse för fostran, och jag hoppas att denna plats blir till stor nytta och nöje för Varbergs idrottsmän”.

Härefter förklarade han Påskbergsvallens anläggning invigd. Därpå utbringade landshövding Mörner ett fyrfaldigt leve för kungen, vilket besvarades med livliga hurrarop och fanfarer.

När ceremonierna var avklarade började idrottstävlingarna, i vilka flera av Västsveriges bästa idrottsmän deltog. Majestätet återvände härefter med sitt sällskap till huvudstaden.

ANNONS