Christer Harrysson ser sig som folkbildare. Han vill utbilda byggbranschen och husköpare i kritiskt tänkande för att kunna bygga bättre och billigare.
Christer är uppvuxen i Borås. Bodde om somrarna med familjen vid Skrea strand och sedan i Olofsbo. Under många år bodde han i eget torp vid Stafsinge strand. Nu fyller han 70 år och tänker fortsätta jobba.
– Bara för att man ändrar en siffra finns ingen anledning att sluta arbeta med det man brinner för.
Han är teknologie doktor i byggteknik och anser att många husbyggare använder sig av tekniker som ger upphov till allergier och astma hos de boende.
Christer har fått utstå en hel del kritik för sina synpunkter, men vill fortsätta vara obekväm för etablissemanget.
– Vi har åsiktsförtryck i Sverige och mer en än gång har jag blivit utsatt för personliga påhopp.
Han fortsätter dock att slåss för sina åsikter. Han tycker det är särskilt viktigt att utbilda unga i hur man undviker husköpandets fallgropar. Sedan många år är han rådgivare åt människor som efter att ha drabbats av fukt och mögel driver processer mot husbyggare.
Efter civilingenjörsutbildning på Chalmers fortsatte han som assistent och arbetade nära både den akademiska världen och industriföretag. Han anställdes senare av olika trähusföretag, där han ansvarade för den tekniska delen. 1981 startade han eget konsultföretag med säte i Falkenberg.
Under tiotalet år var han telefonrådgivare för Villaägarnas Riksförbund. Han fortsatte med att skriva artiklar i tidningen Villaägarna om husproblem.
– Där kunde jag nå ut med svar på alla frågor jag fick. De absolut vanligaste handlade om fukt i grunden eller i taket.
Parallellt med arbetet i konsultfirman blev han doktorand vid Chalmers. Han disputerade i byggnadskonstruktion och blev teknologie doktor 1988. Kort därefter blev han professor i byggteknologi vid Arkitekthögskolen i Oslo. Sedan 2004 är han professor i byggteknik vid Örebro universitet.
Han har gett ut en populärvetenskaplig bok, ”Husdoktorn går ronden”, där han skriver om sjuka hus och drabbade människor. Christer tycker vi ska använda gamla kända kunskaper och teknik när vi bygger.
– Nya material och komplicerade tekniska konstruktioner används utan att testas tillräckligt. Att utveckla goda lösningar är bättre än att uppfinna hjulet på nytt.
Christer betonar också vikten av att bygga vackert. Han nämner husen i gamla stan i Falkenberg som förebilder.
– Människor mår bra av att se vackra hus.
