Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt HN
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Initiativrik. "Jag har jobbat hårt och tagit egna initiativ. Det har gett ringar på vattnet", säger skådespelaren Joel Spira som fyller 35 år.

Det fula blev vackert… i teaterföreställning

Jubilaren: Joel Spira vill fortsätta att utmana sig själv Efter en rad roller både på scenen och i film och tv börjar Joel Spira känna sig tryggare i sitt yrke som skådespelare. Samtidigt är han noga med att alltid ha en fot kvar i verkligheten.

Det var långt ifrån givet att Joel Spira skulle bli skådespelare. Från början siktade han på läkaryrket, som pappa. Men så kom han i kontakt med en av Stockholms fria teatergrupper och fastnade. Nu är det tio år sedan han gick ut teaterhögskolan i Malmö och den inbitne Solnabon har fått vind i seglen.
Genombrottet för den bredare biopubliken kom med storfilmen Snabba cash från 2010 då han spelade överklasskillen Nippe. Därefter har listan med roller fyllts på.
Senaste året har han haft huvudrollen i två uppsättningar på Stadsteatern i Stockholm – Gösta Berling i Gösta Berlings saga och livläkaren Struensee i Livläkarens besök. 
Innan dess spelade han polisen Amos i SVT-serien Ängelby och 2014 gjorde han en hyllad insats som mellanbrorsan Oskar i serien Tjockare än vatten. I höst sänds andra säsongen.
Själv har Joel Spira inställningen att ingen roll är för liten. Håller den bara en viss kvalitet och är i rätt sammanhang tackar han gärna ja.
– Min drivkraft är den konstnärliga visionen. Vad vill man skapa, och hur når man dit? Men också att fortsätta att utmana sig själv för att ha kvar lusten. Det är en sådan klyscha, men så är det.
Redan från början har han tagit egna initiativ och inte låtit sig nedslås av den hårda konkurrensen. Första egna föreställningen – Det perfekta d:et – var en monolog från scenskolan som han spelade på Kilen på Stadsteatern.
– Den handlade om Tourettes syndrom som jag led av när jag var yngre. I mitt fall var det ticks och tvångshandlingar, små frustningar och blinkningar. Men nu har jag jobbat bort det mesta. På scenen gjorde jag en dans av det. Så det som var fult blev vackert.
Alldeles nyligen startade han och kompisen, Dramatenskådisen Christopher Wagelin, produktionsbolaget Gråtgränsen. Första projektet är en egenskriven skröna som dels bygger Joels farmors historia om när hon kom till Sverige som judisk flykting efter andra världskriget, dels på berättelsen om Christophers pappa – en hamnarbetare och sjöman som suttit inne på Långholmen.
Men också om det laglösa landet i 1950-talets Tornedalen och om guldsmuggling.
– Jag vet, det låter helt sjukt. Vi har bland annat inspirerats av Fargo och hoppas att det ska bli något fantastiskt.
Men allt kretsar inte bara runt pjäser och roller. På hemmaplan finns familjen – hustrun som är distriktssjuksköterska och de två barnen, som snart blir tre – som bidrar till att Joel fortsätter att ha en fot kvar i verkligheten. Det gäller även hans intresse för att arbeta med trä, läder och stål.
– Hantverket har en viktig funktion. Det ger en rofylldhet som smittar av sig när jag spelar teater. En känsla av att bemästra annat och som dämpar pressen på skådespeleriet.