Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Den händelserika hösten

Förra helgen bytte vi från sommartid till så kallad normaltid. Varför kan vi inte ha samma tid året om?

För min del kan vi lika gärna ha sommartid eller normaltid, bara vi har samma tid året om. Det är för krångligt med bytet. Min hjärna hänger inte med. 
Folk säger att hösten är så lång och tråkig, men jag håller inte med om det. Det händer ju en massa saker på hösten. Dock har vi lite bekymmer med hur vi ska hantera alla dessa högtider och aktiviteter.  
·    Halloween. Varför firar vi något vi knappt vet vilken dag det ska göras? Eller exakt hur vi ska gå tillväga? Föräldrar undrar på facebook när de kan släppa ut sina barn. Vem får de gå till? Är det när pumpan är uppe eller när pumpan är inne? Alla googlar. 
·    Sommartiden. Oj, är det denna helg vi går över till normaltid? Ska jag vrida klockan en timma fram eller tillbaka? Och hur är det nu man ska tänka med utemöblerna?
·    FN-dagen. Hur ska man fira den? Sjunga ”We shall overcome”? Jag har hört talas om en bakelse, men vet inte om det är denna dag den skall ätas eller om det är på…
·    Gustav Adolf-dagen? För visst är det väl samma slags bakelse?
·    Mårten Gås. Får en sketen västgöte i exil (som undertecknad) tillaga och äta gåsamiddag? Bjuda vänner utan att exakt veta om de är skåningar? Och i så fall måste svartsoppan alltid ingå?
·    Höstlöven. Vackra att titta på när de är kvar på träden, tråkigare att få bort från gräsmattan. Tänk på igelkottarna säger folk och jag behåller därför lövhögarna. Enbart därför. 
·    Äpplen. Jag säger det igen. Vad tusan ska jag göra med alla äpplen? Älgarna är glada, men de kan ju faktiskt inte få allt. 
·    Allhelgonadagen. Vem firar den? 
Har du ingen riktig koll på ovanstående får du ligga i. Det handlar inte bara om att veta hur du ska göra. Du måste också bestämma om du ska göra det. Det är många beslut och nånstans måste du ta ställning. Gillar du halloween eller allhelgona? Ska du bli medlem i Skånegillet eller FN-föreningen? När det gäller sommartiden slipper du förstås att välja. Där handlar det enbart om att välja rätt. 
Jag har faktiskt glömt en punkt och det är Fars Dag. Väljer du att fira har du ytterligare ett val att göra. Slips eller strumpor i paketet? Strunt samma säger jag. Ska den firas, är det bara viktigt att den firas exakt lika mycket som Mors Dag. Fast mammor vill väl ha lite dyrare grejer?