Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Dagens kåsör: "Svårt att knöla in skägget i masken"

Vad var det som hände? När jag växte upp hade inga män skägg.

De som ändå hade skägg var:
1.     Manliga högstadielärare som var radikala på 60-talet och som ville hänga kvar i sin storhetstid
2.     Allmänt suspekta personer
3.     Tomten
Alla andra rakade sig! Det lilla tap-tap-tap – ljudet av en rakhyvel som slås på handfatskanten är ett av min barndoms morgonljud.
För tio år sedan började jag på ett jobb där av av mina arbetskamrater hade ett RIKTIGT skägg. Typ välansad Rasputin.
När jag väl vant mig hade det sina fördelar! Till exempel var det väldigt lätt att känna igen den här personen på stan. Han var helt enkelt mannen med skägget.
Så kom dagen när jag stötte på min arbetskamrat på gatan och sa hej. Bara att det inte var han. Det var en annan man med exakt samma skäggprofil. 
Jag vet att allt går i cykler. 
Men efter ett helt århundrade av Giletteansade hakor var det ändå lite otippat att just Darwinskägget skulle bli den nya flugan.
En senare kollega är så irriterad över allt detta 1800-talsskägg att han känt sig tvungen att ansa sitt eget till en Jan Öjvind Swahn-variant istället. Han funderar på att bli ännu mer radikal och gå över till Yngve Gamlin-modellen. (Ja, han går klädd i tweedkavaj och har sett alla avsnitt av Skäggen från 1963.)
1800-talet var som sagt skäggens århundrande. Det finns ett foto på studenter från Harvard från slutet av seklet. Alla har skägg. Alla.
Det kan inte varit lätt att vara en fjunig ung man med gles skäggväxt på den tiden!
– Far, tror du jag kommer få skägg som farbror Marx en dag?
– Ja, min son. Eller som farbror Lincoln. Det går också bra.
Sen kom första världskriget, och med det gasmasken. Det var inte lätt att knöla in en Friedrich Engels-buske i masken och sen få det att hålla tätt. I valet mellan livet och skägget åkte skägget. Och så kom den moderna rakhyveln i samma veva.
Men nu har vi inget krig i Sverige. Och vassa rakblad finns på närmsta Willys. 
Så varför blommar skäggen?
En del menar att skägget är männens makeup. Det är det enda som finns tillgängligt för en man som vill fixa och trixa med sitt utseende och välja vilken typ av personlighet han vill visa utåt. 
Stackars dom. Det verkar både roligare och enklare att köpa ett nytt läppstift. Undra när de kommer på det?