Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Sagoberättare. Christian Jeppsson har spelat in och lagt ut över 30 egna sagor på Youtube. En av dem, "Lova och kattungen", har nyligen tryckts som bok. På bilden syns även Tyra, 8, katten Smulan och Lova, 10.

Christians saga har gått från klipp till bok

Det bubblar av sagor i huvudet på Christian Jeppsson. Många av dem har han läst in och lagt ut som ljudklipp på Youtube, andra är fortfarande på idéstadiet. Men en av dem, "Lova och kattungen", har precis blivit en bok.

Christian Jeppsson hade inga tankar på att bli barnboksförfattare när han började spela in Youtube-klipp med sina egna sagor för ett och ett halvt år sedan. Sagoklippen var endast tänkta som godnattsagor för Christians barn Isac, Tyra och Lova.
– Då trodde jag inte att någon utanför familjen skulle vara intresserad, men jag fick kommentarer och det blev allt fler som hade sett klippen. Nästan 50 000 lyssningar sammanlagt stärkte självförtroendet och då började jag fundera på att ge ut sagorna i bokform.
Ett paket med 19 manus skickades ut till olika förlag för ungefär ett år sedan. Några nappade och valet föll till sist på hybridförlaget Whip media, där Christian själv står för delar av kostnaden.
– Jag fick kontakt med barnboksillustratören Johanna Sandberg som har gjort bilderna i boken. Hon talade gott om förlaget, där hon själv gett ut flera böcker, så då valde jag att ge ut den första boken där.
"Lova och kattungen" blev Christians första utgivna bok, men den var inte hans eget förstahandsval.
– Nästan alla mina sagor har ett budskap. "Lova och kattungen" har inte det, mer än att det handlar om en tjej som går sin egen väg. Men jag ville ge något tillbaka till mina lyssnare som stöttat mig i att förverkliga drömmen om en bok, så jag tyckte att de skulle få bestämma lite.
Den saga som har näst flest lyssningar får bli nästa bok.
Den som vill höra någon av Christian Jeppssons inlästa berättelser har 35 olika att välja mellan på Youtubekanalen Godnattsagor. Ännu fler rör sig inne i Christians huvud.
– Men jag försöker bromsa skapandet nu, även om jag vill fortsätta. Jag måste se vart det här tar vägen först.
Kattungen Smulan och flickan Lova som är med i "Lova och kattungen" är också en del av Christians familj. Alla hans familjemedlemmar har någon gång dykt upp i någon saga och det mesta han berättar om är på något sätt baserat på egna upplevelser.
– Eftersom jag jobbar som lärare i biologi och naturkunskap har jag influenser av det i sagorna också. Det handlar mycket om djur och natur.
Genom sitt "youtubande" sticker Christian Jeppsson ut ur mängden av barnboksförfattare, något han tror är värdefullt.
– Man måste kunna marknadsföra sig på något sätt och det är ju på nätet folk finns. Jag vill gärna dela mina sagor med alla. "Lova och kattungen" kommer jag att göra en ny, bättre inspelning av och lägga ut så att alla kan ta del av samma version och bilder som i den färdiga boken.
Även om Christian spelade in sina klipp för att barnen skulle kunna lyssna på sagor utan honom, så läser han gärna för dem också när tiden finns.
– Många kanske inte har tid att läsa sagor med sina barn. Det är synd, för då kan man inte diskutera tillsammans, men att kunna lyssna på en saga på internet är bättre än ingenting alls, säger Christian och fortsätter:
– Det finns många bra barnböcker i dag, men många handlar om svåra och tunga saker. Mina berättelser är lite mer feel good och jag tror att många vill ha det. Därför har just mina sagor blivit populära.