Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Christian har världshaven som sin arbetsplats

När Christian Mellgren gick på PS-gymnasiet i Varberg hade han inte en aning om vad han ville bli. – Jag trodde jag kanske skulle jobba med marknadsföring eller något liknande, säger han. I stället blev han 1:e styrman på lyxkryssaren Superstar Virgo och har de stora världshaven som sin arbetsplats.

En viss genetisk förklaring kan spåras i Christians yrkesval. Hans farfar Nils Mellgren var på sin tid också till sjöss och blev sedan han i början av 1960-talet mönstrat av som kapten på lastfartyget m/s Libra hamnfogde i Varberg. Även Christians farfarsfar var verksam inom det marina.

– Själv drog jag till Norge efter lumpen och arbetade som fiskare på en räk- och fisktrålare i två år. Det var ett tufft jobb med arbetspass på 16-17 timmar om dygnet, då fick man verkligen bekänna färg. Samtidigt upptäckte jag fördelarna med att arbeta till sjöss och åren på de norska fiskebåtarna avgjorde nog min framtid, säger Christian.

Väl tillbaka i Sverige drog Christian till Kalmar där han under tre år utbildade sig till sjökapten.

Efter avlagd examen 2005 arbetade han för bland annat TT-line och norsksvenska rederiet Wallenius Wilhemsen innan han 2007 anställdes av det malaysiska rederiet Star Cruises som har sin bas i Singapore.

Alltsedan dess seglar han med det familjeägda rederiets flaggskepp Superstar Virgo där han i januari i år avancerade till 1:e styrman, eller First Officer som det står på visitkortet.

Superstar Virgo är inte vilken skuta som helst. Hon är 268 meter lång, 33 meter bred och har 13 däck med sammanlagt 902 hytter. Fartyget kan kan ta upp till 2 400 passagerare och har en besättning på 1 200 personer. De imponerande dimensionerna får till och med den mest inbitne landkrabban att lyfta på ögonbrynen. Christian är heller inte sen att medge att han haft flyt i karriären och att han har ett drömjobb.

– Mycket i mitt jobb bygger på kontakter. Själv sökte jag jobbet på Superstar Virgo hos vår bemanningsagent i Stockholm men jag fick vänta i två år innan jag blev antagen, säger han.

Som 1:e styrman har Christian sin arbetsplats uppe på bryggan. Där ansvarar han bland annat för alla instrumenten och lämnar kontinuerliga rapporter till Staff Captain.

Christian har även hand om schemaläggningen för 2:e och 3:e styrmännen.

– Skulle det vara det minsta lilla fel på något instrument kontaktar jag fartygets elektroingenjör. Han är förresten från Väröbacka och heter Anders Richardsson, en trevlig kollega.

När Superstar Virgo är på väg in i en hamn, eller på väg ut, finns alltid minst sex besättningsmän i tjänst på kommandobryggan. Då är det högsta beredskap som gäller, inget får gå snett. Ute på öppet hav behöver inte bemanningen vara lika stor.

– Traden är i stort sett densamma men hamnarna där vi lägger till är olika beroende på säsong, säger Christian som beskriver besättningen ombord som ”ett gott gäng”.

På Superstar Virgo saknas inget när det gäller komfort, flärd och bekvämligheter. Det finns bland annat flera restauranger ombord, såväl kinesisk som japansk och italiensk, casinon, pooler, barer, spelrum, bibliotek, skönhetssalong, läkarmottagning, mötesrum och naturligtvis flera soldäck. Själv håller Christian gärna till i gymmet när han är ledig.

– Jag tränar faktiskt ganska mycket ombord. Det är en nödvändighet för att hålla i gång kroppen och klara jobbet, säger han.

Christian arbetar åtta veckor i följd och är därefter ledig i åtta veckor. Det är en tillvaro som passar den glade 32-åringen perfekt. Så snart han mönstrat av brukar han dra direkt hem till Varberg och sin tvårumslägenhet på Platsarna. Därefter ger han sig gärna ut och reser, gärna till någon avlägsen plats.

– Jodå, jag tycker om att resa när jag är ledig trots att jag alltid är på resande fot när jag arbetar.

Nu har Christian varit ledig sedan början av februari men mönstrade på igen den 7 april och kommer att vara borta fram till den 5 juni. Därefter ska han tillbringa sommaren i Varberg och i sin mammas sommarhus i Torekov innan det bär i väg igen i augusti.

– I sommar blir det en hel del golfrundor och grillning med kompisgänget. Det ska bli kul. Sommaren i Varberg och Skåne är underbar, säger han.

Christian har hittills inte känt någon större längtan efter att bilda familj. Den dagen han gör det tänker han inte sadla om till något jobb på land.

– Det går absolut att ha familj även om man jobbar till sjöss och är hemifrån långa perioder. Själv vill jag fortsätta att jobba som jag gör nu och målet är givetvis att bli kapten på något fartyg. Det är ju det jag är utbildad till.