Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt HN
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Supertalang. Caroline Seger, fotbollsproffs i Paris Saint-Germain och lagkapten i svenska landslaget.

Caroline Seger har slutat låtsas

Fotbollsstjärnan Caroline Seger var redan som barn en supertalang. Själv tycker hon att den stora utvecklingen skett under de senaste tre åren.

– Nu vet jag vad jag går för, vem jag är och vad jag står för. Det har gjort mig mer harmonisk och lugn i mig själv.

Det är början av mars och Caroline Seger är med landslaget i Portugal för att spela Algarve Cup. Första matchen mot Tyskland slutade 4–2 till Sverige och lagkaptenen Caroline stod för två av målen:

– Det var skönt. Det är inte varje dag det sker mot ett lag som Tyskland, säger hon. 

Talangen för bollspel syntes tidigt. Som femåring brukade hon spela med hemortens pojklag i skånska Gantofta. Tolv år gammal bytte hon till Rydebäck och fick spela med 16-åringar. Därefter har det blivit ett par klubbar till, däribland ett proffskontrakt i USA. Sedan knappt ett år ingår hon i franska Paris Saint-Germain – där även Zlatan Ibrahimovic spe-lar.

2009 fick Caroline  Seger utmärkelsen Diamantbollen som årets bästa kvinnliga fotbollspelare. Hon har utsetts till Allsvenskans värdefullaste spelare och förra året valdes hon till Årets mittfältare.

I tio år har hon haft en fast plats i det svenska landslaget. Och hon bär på typiska drag som krävs för en lagkapten: lyhörd, uppmärksam och ansvarstagande.

– Det finns naturligt. Det är bara så jag är.

Samtidigt tycker hon att flera av hennes bättre egenskaper har utvecklats på senare tid.

– Allt man går igenom i sin karriär formar en som person. När jag började i landslaget gjorde jag en massa uttalanden. Jag trodde att jag var bäst, skulle avgöra allt. Jag var redan uppe på tronen utan att jag egentligen åstadkommit någonting.

– Sådant har jag fått lära mig att äta upp. För att bli bra krävs hårt arbete. Du kan inte leva på din talang för alltid. Det är först de senaste tre åren som det har fallit på plats. Nu vet jag vad jag går för, vem jag är och vad jag står för.

Finns det några perioder i ditt liv som varit avgörande för dig som spelare?

– En var när jag kom med i landslaget första gången. Men egentligen blommade jag inte ut helt förrän 2009 när jag fick Magnus Wikman som tränare. Han trodde mycket på mig och ställde jättestora krav vilket gjorde mig till en annan spelare.

– Pias (Sundhage) tid har också varit en milstolpe. Hon har satt mig i en position i landslaget där jag kan utnyttja min erfarenhet. Jag har också blivit mer harmonisk och lugn i mig själv.

Även på det personliga planet har Caroline tagit några viktiga steg. Ett av dem var när hon i höstas gick ut och berättade om att hon lever tillsammans med sin Malin.

Tror du att det också gjort dig till en bättre spelare?

– Inte en bättre spelare, men en bättre person. Jag mår bra i mig själv och behöver inte skämmas och dölja saker. Jag behöver inte låtsas att jag är någon jag inte är.