Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

1/4

Bullbak och burrata för stora, små och färgglada filmstjärnor

Plötsligt trillade det ner en enhörning på altanen – en enhörning med sjöjungfrustjärt, skall tilläggas. Först trodde jag att det var en olyckshändelse och sprang fram för att hjälpa till, men förstod snabbt att jag missförstått det hela.

– Det där är ett hav, sa Agnes, fyra år, som klättrat upp en bit på det staket som skiljer hennes värld från min, och pekade på trädäcket på min sida.

Ett hav! Såklart, att jag inte fattat det…

Fem minuter senare låg en hel hög av vita plastfigurer med knall-lila eller rosa hår och färgglada regnbågar och plaskade runt i trähavet och ytterligare en stund senare hade jag fått veta att det minsann var en samling celebriteter som gästade min trädgård.

– De är i en film, förklarade min nyvunna kompis och presenterade dem sedan en i taget med de fantastiska namn som bara anstår en sann sagokändis.

I samma ögonblick insåg jag att jag inte hade något att bjuda gästerna på. Framför allt hade jag ingen aning om var en enhörningssjöjungfru äter. Är de vegetarianer? Tål de socker? Ska det vara sjögurka eller vanlig grön??? Hur ställer de sig till kaviarmackor?

Det får bli bullar, kom jag på. Det borde passa både små flickor och My Little Ponysar. Hittade dessutom ett recept på kanelbulle i långpanna och med en läcker krämig fyllning av philadelphiaost och kanel.

Fyllningen brer man på den utkavlade degen, sen viker man den på mitten, klipper en massa hål på ovansidan där den där göttiga fyllningen kan rinna ut och innan man kör in plåten i ugnen stansar man ut bullar med hjälp av en degskrapa.

Så himla fiffigt!

Medan de blev klara fixade jag lite lyxlunch åt mig själv. Det blir lätt så när det bara råkar hamna en burrata i varukorgen… Och som av en händelse slank det även ner en förpackning sugar snap peas, ett knippe vårlök och en kruka basilika!

Ärtskidorna kan man bara dela på mitten, eller så stajlar man lite genom att skära upp en del av dem på längden så man ser ärtorna inuti. Vårlöken finstrimlar man och sen är det bara att dela burratan i bitar, lägga på det gröna, skeda på lite dressing och inleda operation njutning de luxe!

Kanske till och med Rainbow Dash, Applejack, Pinkie Pie och de andra skulle gilla…

Kanelbullar i långpanna

100 g smör

5 dl mjölk

50 g jäst

1/2 tsk salt

1 1/2 dl strösocker

1-2 tsk malen eller nymortlad kardemumma

Ungefär 14 dl vetemjöl + extra till utbakning

Fyllning:

200 g naturell philadelphiaost

100 g rumsvarmt smör

3 msk malen kanel

1- 1 1/2 dl strösocker

1 msk vaniljsocker

Topping:

Uppvispat ägg

Pärlsocker

Gör så här:

Smält smöret i en kastrull och häll i mjölken – värm tills vätskan är 37 grader varm. Är mjölkblandningen kallare blir jästiden längre.

Tillsätt socker, salt och kardemumma.

Till sist ska du hälla i mjölet. Tillsätt en större mängd mjöl först, kanske 6-7 dl sedan någon dl i taget under knådning. Degen ska vara mjuk och smidig och du ska kunna ta i den utan att det kletar.

Kör sedan degen i maskin ca 10 minuter – för hand går lika bra, du får snygga muskler på köpet…

Täck degen och låt den jäsa till dubbel storlek.

Ta en elvisp och vispa ihop fyllningen.

Kavla ut hela degen på ett bakbord. Bred på fyllningen. Vik sedan ihop degen så du får tre lager och lägg upp den på en vanlig stor ugnsplåt som du täckt med bakplåtspapper. Platta ut degen så den nästan fyller hela plåten. Klipp massor med jack i degen, ta en degskrapa till hjälp och stansa till sist ut lagom stora bullar. OBS! Tryck ner ända ner till botten av plåten.

Låt bullarna jäsa ca 30 minuter. Sätt ugnen på 200 grader. Pensla sedan med uppvispat ägg och strö på pärlsocker.

Grädda i nedre delen av ugnen ca 20 minuter. Håll koll på bullarna mot slutet, alla ugnar är olika. De ska få fin färg och bli helt genomgräddade, så ha inte för bråttom med att ta ut dem.

Låt svalna innan du delar på dem.

Burrata-sallad

4 pers

4 st burrataostar

1 liter sugarsnap peas (färska eller frysta gör det samma, bara de är tinade)

4 st vårlökar

1 dl olivolja

1 dl pressad citronsaft

Ca 20 basilikablad

Flingsalt och nymalen svartpeppar

Gör så här: Skölj ärskidorna och klappa bort det mesta av vattnet. Dela några på hälften, öppna upp resten så man ser ärtorna inuti. Skölj och finstrimla vårlöken. Blanda ihop olivolja och citronsaft. Blanda allt i en skål så både sugarsnap peas och vårlök täcks av dressingen. Smaka av med lite flingsalt.

Lyft ur burratan ur burken. Dra den varsamt isär i fyra bitar som du fördelar på tallriken. Häll över det gröna. Skvätt över lite dressing. Riv isär basilikablad och strö över.

Dra några tag med pepparkvarnen. Det är heller inte helt fel att slå på lite extra olivolja över.

Detta är en fin förrätt. Vill man äta den till lunch är det gott att plussa på med ett par skivor prosciutto och en bit bröd.