Björn Nordström är den godaste grabben i Glommen

Björn Nordström ägnar sig åt livets goda. I köket i villan i Glommen, ett stenkast från havet, tillverkar han chokladpraliner i långa banor.

ANNONS
|

Alla hjärtans dag och fettisdagen har just passerat när Björn Nordström visar runt i sin väldoftande chokladtillvaro. Här finns skor av choklad, en Ferrari-bil, den egna favoriten whiskeypinnen (med skotsk maltwhiskey, för smaken skull), praliner med motiv från Glommen, chokladägg som är fyllda med praliner och en hel del andra godsaker. Och inte minst årets nykomling i sortimentet; en pralinsemla.

– Den blev väldigt populär, konstaterar Björn Nordström som är 78 år och har arbetat med livsmedel i hela sitt liv. Han fortsätter av bara farten:

– Får man hålla på med det man älskar, då har man det bra.

ANNONS

Drev konditorier

Björn Nordström har varit bosatt i Glommen sedan 2012 och dessförinnan hade han och dåvarande sambon ett sommarställe här. Då var de bosatta i Västerås där Björn Nordström i många år drev konditorier med framgång. Men det var under en resa till Holland som han råkade på chokladpralinerna för första gången.

– Jag var gift med en kvinna från Holland. Vi reste dit för att hälsa på hennes familj. Jag såg ett stort skyltfönster där det både fanns marsipangodis och chokladpraliner. Jag började prata med ägaren och han lovade att lära mig grunderna i pralintillverkning.

Pralinförsäljningen tog fart

Detta var 1982. Björn började så smått hemma i källaren medan hans anställda skötte konditoriet. Det visade sig vara en lyckosam väg att gå. Pralinförsäljningen tog fart.

Så småningom sålde Björn de båda konditorierna i Västerås. Flyttlasset gick till Glommen och med i bagaget fanns mängder av formar och annat som behövs för att tillverka praliner. Till att börja med hände inte så mycket mer än att huset som han bor i dag renoverades och han försökte finna sig till rätta i den nya miljön.

I samband med julmarknaden i Glommen för tre år sedan blev han tillfrågad om han kunde tänka sig att tillverka marsipangrisar. Det ville inte Björn. Istället satte han igång med pralintillverkning igen.

ANNONS

– Det gick bra och tack vare att jag var med på julmarknaden kom folk hem till mig och frågade efter praliner.

Motiv från Glommen

Sedan dess är det full rulle i det nyrenoverade köket. Björn Nordström drar sig inte för att testa nya former och smaker och i hans huvud pågår hela tiden tankar på nya grepp för att sälja ännu fler godsaker. Han har köpt en skrivare som gör det möjligt att skriva ut motiv på pralinerna, bland annat har han tillverkat praliner med motiv från Glommen. Han har låtit göra små kartonger som gör det möjligt att skicka praliner med posten. Och för tillfället pågår förberedelserna för påsken.

– Jag kan inte sluta jobba.

Hjärtevän i Falkenberg

Västeråsaren Björn Nordström har på äldre dar funnit sig väl tillrätta på västkusten. Han bor så nära havet man kan komma och kan njuta av årstidernas växlingar på första parkett. Han har lärt känna folket i Glommen och har även hittat en ny hjärtevän i Falkenberg.

– Jag älskar Glommen, utbrister Björn Nordström medan chokladen smälter i chokladvärmaren. Nya smaker och former ska testas.

ANNONS