Birgitta - biodlare med stort miljö- och hälsotänk

Inne bland skogarna i Ästad ligger en vackert belägen liten gård omgiven av ringlande gärdsgårdar. Här bor Bengtssons. Att intresset för odling, självhushållning och miljö är stort på gården går inte att undgå.

ANNONS
|

Birgitta som nu fyller 80 år är nästan tillbaka där det började.

– Jag är uppvuxen på en liten gård i Valinge, föräldrarna försörjde sig på gården och vi var fyra syskon. Vi barn fick tidigt hjälpa till hemma. Mycket av det vi lärde oss inom jordbruket och hushållet borde vi gå tillbaka till i dag, det skulle vara mer hållbart för vår jord, säger hon.

Fransk dragon.
Fransk dragon. Bild: Annika Karlbom

Trots att Birgitta växte upp i ett slutet schartauansk hem var hon nyfiken på världen och ville utbilda sig. I tonåren då hon jobbade som hembiträde läste hon Hermods brevkurser på kvällarna. Därefter läste hon på Katrinebergs folkhögskola, nästa steg blev sjuksköterskeskolan i Växsjö och sedan följde flera högre utbildningar som avslutades med en fil mag i vårdvetenskap.

ANNONS
Birgitta Bengtsson i Ästad fyller år
Birgitta Bengtsson i Ästad fyller år Bild: Annika Karlbom

Inspirerar varandra

Ingvar, som hon träffade när hon var 17 år och blev hennes make 1964, utbildade sig parallellt till ritare och konstruktör. De inspirerade varandra. De har tre barn: Camilla som är född 1965 när de bodde i Falkenberg, Hans-Otto som är född i Örebro 1969 och Linus som föddes 1976, när familjen flyttat till Göteborg.

Nu sitter paret i solen på altan med utsikt över en tjärn, en gammal rest av Älvasjön och idag ett fågelrikt vatten. Åt andra hållet ses ett par fridfullt betande långhåriga kor av rasen highland cattle.

– Vi har dem för att ha öppna landskap, men inte sådana öppna landskap som gör att man får fin utsikt över sjön, utan öppna landskap för att bevara mångfalden, säger Birgitta med bestämd röst.

Utvecklade specialistutbildningar

Birgitta har arbetat som lärare inom akutsjukvård och anestesi, och som handledare i praktik på olika sjukhus i Göteborg och Mölndal. Senare blev hon ansvarig för att utveckla uppdragsutbildningar, det fanns ett ökat behov av vidareutbildningar för sjuksköterskor till olika specialområden som diabetes och njurmedicin. Under hennes tid genomgick den svenska sjuksköterskeutbildningen stora förändringar i samband med att den kopplades till högskolan och universitet.

När landstingens elevhem lades ner såldes en del porslin, Birgitta var en av dem som köpte.
När landstingens elevhem lades ner såldes en del porslin, Birgitta var en av dem som köpte. Bild: Annika Karlbom

– Det blev en vetenskaplig utveckling av hela omvårdnadsämnet, utbildningen gjordes forskningsinriktad och det skapades specialistutbildningar.

ANNONS

Vid en omorganisation strax innan Birgitta fyllde 60 år bad hon om att få kliva av med ett bra avtal. Då hade maken, som är tre år äldre redan gått i pension. De tänkte att de skulle ta det lite lugnt. Det gick inte så bra.

– Vi började klättra på väggarna hemma i Fiskebäck och behövde ha något att göra, säger Birgitta och båda skrattar.

Renovering efter pension

Birgitta och Ingvar hade och har en sommarstuga i Morup, där Ingvar har sina rötter, men nu fick de möjlighet att köpa Birgittas morbrors ställe i Ästad. En gård som tidigare även varit Birgittas mammas hem. Gården var i stort behov av upprustning och modernisering, det fanns inte ens en brunn. Efter två års jobb kunde de flytta in och fortsätta arbetet.

Förutom att varsamt rusta upp och bygga ut boningshuset, bland annat har de sparat en gammal bakugn där de gräddar eget surdegsbröd, har de utvecklat hela gården.

Allt finns.

Odlingarna med sallad, örtkryddor, kål, ärtor, sparris och mycket mer. Fruktträd. Dessutom finns höns, fyra kor som går och betar i hagarna runt gårdsbyggnaderna, samt ett 20-tal bikupor. Birgitta har varit en drivande kraft i jämställdhetsarbete inom svensk biodling.

Birgitta och hennes man Ingvar började upprustningen och renoveringen av gården för 20 år sedan. Hennes  mormor och morfar flyttade till gården 1901 där hennes mamma och morbror växte upp.
Birgitta och hennes man Ingvar började upprustningen och renoveringen av gården för 20 år sedan. Hennes mormor och morfar flyttade till gården 1901 där hennes mamma och morbror växte upp. Bild: Annika Karlbom

Aktiv på sociala medier

Dessutom är hon lite av en faktapolis på sociala medier. Åren som lärare och organisatör sitter i, dessutom besitter hon genom sitt yrke och sina intressen viktiga kunskaper om livsmedelshygien, näringstillförsel, biologisk mångfald, klimat och miljö.

ANNONS
Birgittas ena ko som är 20 år vill gärna bli kliad.
Birgittas ena ko som är 20 år vill gärna bli kliad. Bild: Annika Karlbom

Över huvud taget är hon en engagerad person.

– Det pratas så mycket om hållbarhet i dag, men inte vad man menar i sig. Det är mycket ord och lite handling. Vi kan inte fortsätta leva som vi gör, säger hon.

Birgitta som är uppvuxen på ett småbruk, alltid har odlat dit hon har kommit, och sedan 18 år bor på en gård där hon och maken till stor del är självförsörjande, är nöjd över den nya gröna vågen som svept över landet,

Birgitta och Ingvar äter sparsamt med kött. Korna har de varken för köttproduktion eller mjölk

- Som sjuksköterska är jag naturligtvis noggrann med kost och näringstillförsel. Både miljötänk och hälsotänk är viktigt för mig.

Vi går runt på gården och Birgitta berättar om sina odlingar och olika verksamheter, och planer som är på gång. Birgitta fyller 80 - men än har hon inte stannat upp.

Birgitta Bengtsson i Ästad fyller 80 år 12 juni.
Birgitta Bengtsson i Ästad fyller 80 år 12 juni. Bild: Annika Karlbom

Lite om: Birgitta Bengtsson

• Fyller: 80 år 12 juni

• Bor: Ästad, öster om Tvååker

• Utbildning: Sjuksköterskeutbildning i Växjö, specialistutbildning inom anestesisjukvård, lärarutbildning, psykosocialt arbetssätt, samt en fil mag i Vårdvetenskap

• Familj: Maken Ingvar och tre vuxna barn och barnbarnen Elias, Aster, Vilgot, Klara och Hugo

• Intressen: Familjen barn och barnbarnen, livsmiljö, biologisk mångfald och klimatet, hälsa och rörelse, odling av egen mat, ”industrijordbrukets återtåg”

• Firar födelsedagen: Hemma, troligen digitalt och framöver IRL när coronasituationen tillåter oss!

ANNONS