Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt HN
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut

Bengt Nilsson 1926 -2020

Bengt Nilsson blev nästan 94 år och vi som kände honom vet att han var en driftig person inom många områden.

Som far till fem barn med dussintalet barnbarn och ytterligare ett antal barnbarnsbarn blev familjekretsen stor vid begravningen i Okome kyrka. Utöver dessa var det folk från en hel bygd som ville ta ett sista avskedet av Bengt i Lunnen.

Som lantbrukare drev han gården Lunnen upptill en maskinstation och det finns knappast någon åker i trakten utan att Bengt kört med maskiner på den.

Ett minnesmärke för familjen inträffade strax innan jul 1961. Då brann familjens bostadshus ner mitt på dagen. Ingen var hemma men efteråt hade de inte mer än sina kläder som de bar på kroppen.

Ett synligt lokalt avtryck från Bengt är att han starkt bidrog till skapandet av Klockarevallen som invigdes 1972 och sedan dess missade sällan Ätrafors BK;s matcher.

Men mest känd för HN:s läsare är Bengt som färgstark politiker och drivande i många frågor, främst från tiden när Falkenbergs kommun bildades 1970 fram till 1985. Han hade dessförinnan varit aktiv i Vessigebro kommun. Det var i centerpartiet han drev sina tankar som ordförande i partiets kommunkrets på 70-talet och som kommunstyrelsens ordförande 83-86. Vilka frågor drev han då?

Den mest synliga idag är den nödvändiga Söderbron som folkomröstningen sa Nej till. Bengt ville under samma tid få SJ att dra järnvägsspåret utanför staden snarlikt som den går idag. Men han var också tidig med att vi skulle köra våra sopor till Halmstad och befria Stafsinge strand från obehag.

Bengt drev också frågor som att mammor som är hemma med sina barn skulle få lön för detta. Han ifrågasatte på förekommen anledning sotningsmonopolet. Kort sagt, Bengt var framsynt, stark och orädd. Detta var kanske orsaken till att Centerpartiet blev oenigt vid nomineringen inför valet 86. Bengt förlorade striden om Kommunråds posten och lämnade partiet.

Under kvarvarande år kom därför Bengt att driva frågor vidare i Aktiv politik och i Kristdemokraterna. Sista uppdraget inom politiken innehade han i socialnämnden fram till 2001. När man förde samtal med honom om tillståndet i samhället och i världen var han ofta väl insatt särskilt när det gällde ekonomin och höga skatter. Vi konstaterar att en livserfaren person med en positiv livssyn har lämnat oss.

Ingemar Johansson, fd kommunalråd Falkenberg