Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

Hej

1/4

Barnen har knutit Evelyn till Sverige

Lägenheten vi sitter i är nyrenoverad med öppen planlösning och modernt inrett. Evelyn Saw-Kian Ooi pratar med glad röst, skojar gärna och har svårt att vara still. Nyligen fyllde hon 50.

Livet har ändrats mycket sedan Evelyn under sina första år bodde hos sin mormor och morfar i en by på den malaysiska landsbygden. Hennes släkt tillhör den kinesiska delen av Malaysias befolkning. När Evelyn var fem år flyttade hon med sin mamma till den pulserande huvudstaden Kuala Lumpur. Hennes mamma hade träffat en ny man. Evelyn fick tre småbröder.

– Det var stor skillnad att komma till Kuala Lumpur, det var ju en modern storstad. Som storasyster fick jag lära mig att ta ansvar. Jag gick i skola tills jag var 18 år, men fortsatte inte på universitetet utan började jobba.

Jobbade på kryssningsfartyg

För drygt 20 år sedan, när Evelyn arbetade på ett kryssningsfartyg med hemmahamn i Hongkong, träffade hon den svenske man som fick henne att lämna den asiatiska värmen för att en kall januaridag komma till honom i Falkenberg.

– Det var jättekallt. Det första vi gjorde var att åka till Gekås och köpa varma vinterkläder. Haha.

Evelyn som förutom kinesiska även talar flytande engelska trodde att hon skulle klara sig bra med det.

– Jag blev förvånad, för jag trodde att alla pratade engelska i Sverige, precis som vi i Malaysia pratade engelska, men så var det inte. Jag gick på SFI och lärde mig svenska.

Var äldst

Evelyn och hennes sambo fick två barn. Evelyn varvade utbildningar och olika jobb. När hon var 38 och nyligen separerad började hon läsa Affärssystemprogrammet vid Högskolan i Halmstad. På grund av att barnens farföräldrar många gånger ställde upp som barnvakt var det möjligt.

– Det var svårt. Jag var nästan dubbel så gammal som de andra och passade inte in i gruppen. På första tentan fick man ha med sig läroboken och det förstod aldrig jag, jag tyckte att det var lite konstigt. Det var ju bara att översätta det som stod i boken som var på engelska. Sedan blev det vanliga tentor. Jag tog en kandidatexamen i företagsekonomi.

Evelyn Saw-Kian Ooi. Bild: Lena Berglund
Evelyn Saw-Kian Ooi. Bild: Lena Berglund

Evelyn har varit allt från sekreterare till butiksbiträde på Gekås, lärare i kinesiska och lageradministratör. Förutom sin utbildning i ekonomi har hon läst IT Management vid Göteborgs Universitet. Samtidigt har hon engagerat sig både lokalpolitiskt och ideellt. Bland annat har hon som centerpartist varit ersättare i Falkenbergs kommunstyrelse och fullmäktige 2014-2018 och sedan 2018 är hon frivilligarbetare på Brohjälpen Second Hand i Falkenberg.

Många år kvar

–I början var det svårt att lära känna människorna i Falkenberg. Och några landsmän kunde jag inte kunnat träffa eftersom jag är den ende från Malaysia i stan. Men idag har jag hunnit få många olika vänner och jag träffar sedan fyra år tillbaka en man.

De börjar bli stora nu, barnen. Sonen som bor hos pappa i Glommen är 20 år och dottern är 15 år. Evelyn som är friställd på grund av coronan funderar vad hon ska arbeta med. Hon hoppas få ett jobb där hon kan använda sin kandidatexamen i företagsekonomi och det kinesiska språket som hon vuxit upp med.

– Jag får inte ge upp. Jag är 50 år och har många år kvar att jobba. Och jag är en glad person som tycker om att lära mig nya saker. Jag kan pendla långt, till Göteborg i norr och söderut till Halmstad och kanske ända till Helsingborg. Flytta tillbaka till Malaysia tänker jag inte göra, mina barn är ju svenskar och har sitt liv här. Lämna dem kan jag absolut inte tänka mig nu.

Evelyn Saw-Kian Ooi Bild: Lena Berglund
Evelyn Saw-Kian Ooi Bild: Lena Berglund

Lite om: Evelyn Saw-Kian Ooi

Ålder: Fyllde 50 år 26 september

Bor: Falkenberg

Gör: Arbetssökande

Utbildning: Kandidatexamen i företagsekonomi på Affärssystemsprogrammet

Familj: Sonen Kristoffer 20 år, dottern Felicia , 15 år.

Intressen: Resor till när och fjärran, träning och hjälper till på Brohjälpen Second hand.