Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

FAMILJEN BLOCK. Någon gång runt förra sekelskiftet samlades prästfamiljen Block i Örby för högtidlig fotografering. Från vänster sitter Sixten (1887–1966), mamma Cecilia (1853–1927), Ludvig (1896–1982), pappa Herder (1837–1919) och Henrik (1882–1928). Stående från vänster Anders (1889–1978), Herder (1885–1971), Carl (1874–1948) och Karin (1880–1934). Carl, som var Herder Blocks ende son från första äktenskapet, blev med tiden biskop och även Sixten, Herder d y och Anders blev präster. Makarna Block fick ytterligare sex barn som alla dog som små.

Barnaskaran kunde varit den dubbla

Prosten Herder Block i Örby och hans hustru Cecilia fick uppleva både glädje och sorg i livet. Mellan åren 1876 och 1896 fick de tolv barn men bara sex av dem uppnådde vuxen ålder. De övriga sex dog som barn.

Herder Block var född 1837 i Fjärås och hade gift sig 1873 med den 18 år yngre Charlotta Elisabeth Cullberg från Kungsbacka. När sonen Carl föddes året efter dog den unga prästfrun, inte ens 19 år fyllda, i barnsäng.

– Det var så att barnmors-kan som hjälpte till vid förlossningen bar på barnsängssmitta från en tidigare förlossning och då gick det så här illa, berättar Ragnar Block, pensionerad prästman i Horred och barnbarn till Herder Block.

Den olycksaliga förlossningen till trots gick det bra för lille Carl. Han läste till präst och blev med tiden biskop i Göteborgs stift.

Ett barnbarn till honom är för övrigt Ingemar Block som var distriktsöverläkare i Varberg under många år och nu bor som pensionär i Dagsås.

Året efter att Herder Block blivit änkeman gifte han om sig med Cecilia Sparre som var född 1853 och hade adligt blod i ådrorna. Reproduktionen lät inte vänta på sig och vart och vartannat år kom en ny liten Block till världen i Örby prästgård. Dessvärre var barnadödligheten hög i Sverige vid den här tiden och Herder och Cecilia fick genom åren följa inte mindre än sex av sina barn till graven.

– Fem av dem dog av någon av de barnsjukdomar som var vanliga då och en flicka, som hette Cecilia och var född 1891, dog som fyraåring genom en olyckshändelse vid Kärra badstrand utanför Varberg, berättar Ragnar Block.

De sex som blev vuxna gick det i alla fall bra för. Inte bara Carl, som alltså var halvbror till de övriga syskonen, blev präst. Herder, Sixten och Anders blev det också. Herder ärvde för övrigt inte bara sin pappas namn och yrke utan också hans befattning som kyrkoherde i Örby 1919. Sixten blev kyrkoherde i Fjärås och Anders i Haga i Göteborg.

Enda dottern Karin gifte sig med kyrkoherde Fredrik Wilhelm Rhedin i Krokstad. Två av sönerna valde att göra karriär utanför kyrkans murar. Henrik blev professor i matematik och minstingen Ludvig försteingenjör vid Stockholms stads elektricitetsverk.

Släkten Block var under större delen av 1900-talet en av de dominerande prästsläkterna i Göteborgs stift. Kallet gick från generation till generation och var präglat av den rättrogenhet som vilar på den schartauanska läran.

I dag finns i landet bara en präst som fortfarande är verksam och bär släktnamnet Block. Det är Carl-Sixten Block, kyrkoherde i Knäred, och son till Sixten Block.

– Min bror Bengt och jag finns ju också men vi är ju båda pensionerade numera, säger Ragnar Block som under sitt yrkesliv var verksam som kyrkoherde i Bohuslän och senast som komminister i Berghem.

FOTNOT. Bilden har HN fått låna av Stig Larsson i Tvååker, som hittade den i kvarlåtenskapen efter sin faster Ada.