Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/2

Bankdirektör Isaksson söker nya utmaningar

Efter 35 år är det dags att stänga bankfacket. Nya utmaningar väntar på Bengt-Olof Isaksson. Men egentligen kunde han lika gärna ha blivit bonde.

Som uppvuxen på en gård i Stafsinge låg det nära till hands för unge Bengt-Olof Iskasson att söka sig till Plönninge lantbruksskola. Så fick det bli och även om livet sedan tog en helt annan vändning var utbildningen långtifrån förgäves.

– Jag har haft stor nytta av den. Många av kunderna på banken är lantbrukare och jag har kunnat förstå deras situation.

Bengt-Olof var inte bara intresserad av jordbruk utan även av politik. Han var ombudsman i CUF (Centerns ungdomsförbund i Halland) och insåg efter ett tag att det kunde han ju inte vara resten av livet. Han sa upp sig och stod utan arbete. Men erbjudanden om jobb lät inte vänta på sig. Bland annat blev han erbjuden en traineeplats hos Föreningsbanken. Han tackade ja och under en tvåårsperiod var han praktikant på 13 olika bankkontor i Halland.

En helt annan bankvärld

År 1988 blev Bengt-Olof Isaksson marknadskonsulent för Föreningsbanken i Falkenberg, Ätran, Ullared, Vessigebro och Okome. Året därpå blev han bankchef I Ätran. Då var det i en helt annan bankvärld. Det fanns bankkontor i snart sagt varenda samhälle.

Så var det till exempel i Gällared. Personal från kontoret i Ätran åkte regelbundet till Gällared med kassan i baksätet på sin privata bil. I en lokal ovanpå macken i samhället tog kassörskan emot och betalade ut pengar och hjälpte kunderna att betala sina räkningar. När kontoret stängdes öppnades en manuell kontantservice i dåvarande värdshuset, men även den lades ner så småningom.

1990-talets fastighetskris

I början av 1990-talet kom fastighetskrisen som vände upp och ner på fastighetsmarknaden och ledde till kreditförluster för bankerna. Det ledde in sin tur till en större omorganisation inom Föreningsbanken och det innebar i sin tur att Bengt-Olof Isaksson blev lokalbanksschef för fyra kontor.

Då gällde det att vara proffsig

Därefter rullade pengarna ut och in under några år. 1997 var det dags för nästa stora förändring. Sparbanken Sverige gick ihop med Föreningsbanken och blev Föreningssparbanken. Över en natt blev de stora konkurrerande bankerna i Falkenberg en gemensam bank, Falkenbergs sparbank.

– Då gällde det att vara proffsig om man valde att vara med i den nya ordningen, säger Bengt-Olof Isaksson.

Fristående bank

Han valde att stanna kvar och 23 år senare konstaterar han att det varit goda år.

– Det är en bra arbetsplats med bra arbetsmiljö och en omtänksam ledning. Ser man på banken med Falkenbergsögon så är det bra med en fristående bank som kan ta egna beslut och ha en egen balansräkning.

Bankdirektör Isaksson fyller 60 år i maj och väljer att tacka för sig hos banken.

– Jag känner att jag har mer att ge. Därför startar jag eget. Jag vill koncentrera mig mer på varje uppdrag och borra djupare. Jag ska jobba med företags- och affärsutveckling, sitta i företagsstyrelser, arbeta med utveckling och ha en friare roll än idag.