Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
1/4

”Att vara laktovegetarian är mitt sätt att bidra”

Kort startsträcka, gillar längre distanser och går sin egen väg. Anders Sandberg är en köttätande vegetarian som har slagit sig ner i skogarna utanför Karl Gustav.

Lång smal och med ett utmärkande hakskägg tar han emot i det faluröda huset vid sjön. Det för dagen tidiga arbetspasset på Okome förskola är avklarat och solen skiner skarpt över en skog i höstskrud.

– Jag trivs med livet på landet, jag är uppvuxen i Bergstena i Västergötland och det är väldigt likt det här, säger han.

Trots att han trivdes hemma flyttade han, inspirerad av sin mamma, redan som 15-åring att flytta hemifrån. Mamman hade som ung gått på internat och talade sig varm för det. Anders, som var aningen skoltrött, letade efter en utbildning som kunde passa och fastnade för natur- och friluftslivsprogrammet på Vadstenagymnasiet som var ett internat. Kompisarna hemma blev inte förvånade, de var vana vid att Anders gick sin egen väg.

– Det var en utbildning som fokuserade på praktiska moment som dykning, paddling, vandring och bergsklättring. Det är klart det lockade, och jag fick bo själv i eget rum. Samtidigt fick vi en teoretisk grund som motsvarade barn- och fritidsprogrammet. I början ringde jag hem varje dag, men det trappades snabbt ner (skratt).

Anders Sandberg. Bild: Lena Berglund

Anders, som faktiskt inte är den som gillar att skjuta upp saker, fick själv se till att läxor blev gjorda, städa, handla och tvätta, han blev snabbt självständig och trivdes med det. På internatet fick han vänner för livet, det blev ett sammansvetsat gäng.

Efter gymnasiet och körkortstagning hemma i Västergötland drog han i väg till huvudstaden och jobbade med telefonförsäljning innan han blev resursperson på ett föräldrakooperativ för en liten kille som hade Aspergers syndrom. I Stockholm kom Anders i kontakt med en tjej i Heberg genom en sajt för Manga-nördar. Han flyttade ner till Halland och de sökte gemensamt en lägenhet. Veckan efter de skrivit på kontraktet insåg de att de inte passade ihop.

– Jag fick krascha hos polare i Falkenberg en månad innan jag fick en egen tvåa i Heberg. Jag hade byggt upp ett kompisnät och fått arbete inom handikappomsorgen i Falkenberg så jag ville vara kvar i kommunen. Det fanns ingen anledning att flytta tillbaka till Stockholm.

Januari 2015 började Anders arbeta på Okome förskola, och blev snabbt intresserad av kollegan Charlotta som han bjöd ut på dejt fredag den 13 mars. De blev ett par, vilket ledde till en del reaktioner.

Charlotta Andersson och Anders Sandberg..

– Hon är tolv år äldre än jag och har två barn, och vill inte ha fler. Det passar mig bra, för jag har alltid tänkt att jag inte ska ha några egna barn. Jag arbetar med barn och har två bonusbarn, det räcker så. Åldersskillnaden och att jag inte vill ha egna barn kan vara provocerande för vissa.

November 2016 flyttade Anders hem till Charlotta i Karl Gustav Backa och nästa år ska de gifta sig. Det blir i juli och såklart den 13:e.

Anders spenderar mycket tid på film och tv-serier, och spelar tv-spel och brädspel. Dessutom sysslar han med löpning, gärna lite längre sträckor som halvmaror, men inte ultra. Charlotta har planerat en överraskning till födelsedagen, men en sak vet Anders redan och ser fram emot:

– Jag älskar kött, pappa är jägare och jag är uppväxt med mycket vilt kött. Jag vill vara med och minska på överkonsumtionen av kött, att vara laktovegetarian är mitt sätt att bidra. Fast på mina födelsedagar gör jag undantag.

Lite om: Anders Sandberg

• Fyller: 30 år 4 november

• Bor: Karl Gustav Backa

• Gör: Barnskötarbiträde på Okome förskola

• Föräldrar och lillasyster samt sin sambo Charlotta Andersson och bonusbarnen Emilia och Alfred

• Intressen: TV-spel, brädspel, filmer, tv-serier och löpning

• Övrigt: Oktober 2011 till maj 2017 arbetade Anders på en spelsida som heter PowerGamer. Han började som nyhetsskribent och klättrade uppåt tills han slutligen blev chefredaktör. Han slutade på grund av att uppdraget tog för mycket tid, han ville hinna spela själv.