Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

I gott skick. Gunnar Wahlby håller kroppen igång med promenader och huvudet med läsning. Att fylla hundra är inte så märkvärdigt, tycker han.

”Att fylla hundra är inte så märkvärdigt”

Ett långt liv. Gunnar Wahlby, 100 år, funderar. – Egentligen skulle jag vilja fira min födelsedag i Paris. Beundra utsikten över staden från Eiffel­tornets första terass. Paris, Stock­holm och Varberg, det är mina städer det.

Nu är utsikten från Gunnar Wahlbys egen balkong på Knut Porses väg inte så tokig den heller. Här sitter han sommartid och njuter av trädgårdens blomsterprakt och vindarna från havet några hundra meter bort.

Gunnar Wahlby, som fyller 100 år idag, kan se tillbaka på ett långt och innehållsrikt liv. Han föddes år 1913, på Kungsgatan 18 i Varberg. För att ge ett litet tidsperspektiv; året innan det förs­ta världskriget skulle bryta ut.

Fadern var tandläkare och efter realexamen i Varberg och studentexamen i Halmstad väntade Tandläkarinstitutet i Stockholm på unge Gunnar. 1937, 24 år gammal, började han arbeta sida vid sida med sin far i dennes praktik i Varberg.

Så småningom skulle Gunnar flytta sin mottagning till Norrgatan 10 där han hade sin sista patient 1993.

– Tandvården har utvecklats enormt över åren. När jag började var det inte många som hade en tandborste och att få en tandprotes i konfirmationsgåva var inte ovanligt.

Gunnar Wahlby har under hela sin karriär vidareutbildat både sig själv och andra. Tandkirurgi och tand­implantat har varit särskilt intressant.

Eftersom Gunnars föräldrar skilde sig när han var liten bodde han hos sin pappa under skoltiden och tillbringade, fram till 18-årsåldern, ferierna hos sin mamma i Stockholm.

Modern, uppfostrad i en franskinspirerad miljö, lämnade kärleken till detta vackra land i arv till sin son. Gunnar pratar flytande frans­ka och har besökt Frankrike fler gånger än han kan minnas.

Vimplar, träskulpturer och andra föremål i det vackra vardagsrummet minner om Gunnar Wahlbys varma känslor för det franska, och finge han bestämma skulle han åka söderut i morgon dag. Men först ska födelsedagen firas. På restaurang och i kretsen av de allra närmaste.

– Jag har haft ett bra och lyckligt liv. Aldrig varit sjuk en dag. Jag känner mig fortfarande pigg och håller formen med hjälp av min bästa vän. Gunnar skrattar och pekar på rollatorn.

En runda längs havet blir det dagligen och på Kallbadhusets veranda slår sig Gunnar gärna ner en stund och språkar med turisterna. Skulle de vara fransmän är det ett extra plus. En annan favoritplats är Gubbanäsan ute på Getterön. Men då tar Gunnar bussen.

– Motion är viktigt om man vill bli så gammal som jag. Och att man tar det försiktigt med tobak och alkohol.

Gunnar Wahlby klarar sig bra i sin lägenhet med hjälp av sina barn. Två av dem bor i Varberg, en i Spanien.

Han läser tidningen (HN) och böcker, promenerar och tittar gärna på tv-sporten, helst fotboll. Zlatan är en favorit, särskilt sedan han flyttades till Parislaget PSG.

Det går inte att berätta om Gunnar Wahlbys liv utan att nämna Lions.

Han var med och startade Lions i Varberg år 1954 och har sedan dess inte missat ett möte.

Gunnar har beklätt samtliga poster i styrelsen och valdes 1960 till dist­riktsguvernör i västra distriktet.

Inte för inte går han under benämningen Mr. Lion.

Men det var i sin egenskap av tandläkare han fick vara med om en verklig höjdpunkt i livet. Mötet med en amerikansk president, Richard M Nixon.

– Det var stort. Sedan gick det ju som det gick med Nixon, men det var stort.

Att fylla 100 år är också stort. Har Gunnar Wahlby något gott råd att ge den unga generationen?

– Hmmm, då måste jag få tänka. Jo, se till att skaffa en hobby, något som kan skänka avkoppling och glädje vid sidan av jobbet.