Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/2

Årets sista middag med det lilla extra

Nyårsafton ska vara festlig. Det är kväll då man satsar på maten.

Det är samma sak varje nyårsafton: plötsligt är det bara några timmar kvar och man inser att 365 dagar passerat ur ens liv.
Man blir lätt lite känslosam när intervideon i skallen rullar. Fast mest glad. Och inte minst tacksam över att man bor där man bor, är frisk och har lyckan att omges av goa, fina människor av alla åldrar.
Och snälla, glada läsare! Tack för er!

Nyårsafton ska vara festlig. Det är kväll då man satsar på maten och som matsidesmakerska vill man att den ska vara extra fin i tidningen. Det man inte vill är att för sent upptäcka att man i brådskan råkat köpa ett paket med två ändbitar oxfilé, det vill säga så köttrådarna ligger åt fel håll.
Detta som en ren upplysning i fall ni tittar på bilden på min Wellington här ovanför och undrar om jag blivit skvatt galen.
Det har jag inte. Jag är bara sur. Kan vi prata om nåt annat nu?
Biff Wellington är en klassisk kötträtt. Här bakar man in oxfilén i separata små paket i stället för en stor ”limpa” vilket är ett väldigt trevligt sätt att servera den på.

När det gäller nyårsdesserten vill man inte heller spara på krutet. Det behöver inte innebära att efterrätten måste vara särskilt krånglig att göra.
Här är det en chokladkräm, toppad med dulce de leche och sagolikt goda hasselnötter som först rostats och sedan fått ta en extra svängom i stekpannan i sällskap med lite olja, salt och socker.
Salt har en förmåga att lyfta fram chokladsmaken och utöver det är det trevligt med lite tuggmotstånd.

Dulce de leche kan man göra själv genom att lägga en oöppnad burk med kondenserad mjölk i en kastrull och koka den i ett par timmar. Eller också köper man den färdig. Här går inte allt åt.

Det ska man vara himla glad över och betrakta som ett omen inför det nya året. Nu har man nämligen något mumsigt att klicka över vaniljglassen framför tv:n när den årliga spänningen väller in över landet på nyårsdagens eftermiddag och alla ställer sig frågan:
Ska Ivanhoe välja rätt brud i år eller kör han vidare med den där trista blondinen igen..?