Göran och Anita flyttade till Falkenberg, som de tycker är en trevlig stad, för att komma närmare sina barn. Sonen bor i Falkenberg och dottern i Köpenhamn.
Göran och Anita flyttade till Falkenberg, som de tycker är en trevlig stad, för att komma närmare sina barn. Sonen bor i Falkenberg och dottern i Köpenhamn. Bild: Håkan Johansson

Visselblåsaren Göran stod pall i värsta katastrofhotet

Det hade varit en ovanligt regnig sommar. Vattenkraftverkens dammar var fyllda till brädden, hela Luleälvens dalgång var på väg att att översvämmas. Boden och Luleå - ja allt - riskerades att spolas bort.

ANNONS
|

Året var 1993. Göran Westerström i Falkenberg som på den tiden var prefekt och forskare vid Luleå tekniska universitet slog larm.

– Det var katastrofläge. Vattennivån i dammarna hade nått gränsen, de var på väg att rämna. Jag blev intervjuad i NSD, sedan blev det känt i hela Sverige, berättar Göran som nu fyller 80 år.

Utefter Luleälven som är 45 mil lång ligger det flera vattenkraftverk efter varandra som i en trappa. Det är Sveriges mest reglerade älv. Suorvadammen längst upp i Lule älv är Europas största.

Riskerade falla som dominobrickor

– Skulle den brista skulle de andra vattenkraftverken inte kunna stå emot. Det var en oerhört allvarlig situation.

ANNONS
Göran Westerström fyller 80 år 13 oktober. Han glömmer aldrig det som hände när han satte ut hakan om vattenkraftsverkens säkerhet.
Göran Westerström fyller 80 år 13 oktober. Han glömmer aldrig det som hände när han satte ut hakan om vattenkraftsverkens säkerhet. Bild: Håkan Johansson

Göran bodde med sin fru Anita och sina två barn i världsarvet Gammelstads kyrkstad utanför Luleå.

– Jag blev intervjuad om katastrofläget i NSD, i egenskap av vattenforskare. Sedan blev situationen känd i hela Sverige. Rapport intervjuade mig och jag fick flyga ner till Göteborg och medverka i Siwert Öholms debattprogram ”Svar direkt”. Det var en stor oro bland människorna i hela älvdalen.

Behövdes bättre smitväg

Göran argumenterade för att vattenkraftanläggningarna skulle ha avbördningsanordningar med bättre kapacitet. Sådana tas i bruk när det kommer mer vatten än vattenkraftverken klarar av att ta emot. Vattnet får då helt enkelt en smitväg förbi verket.

– Krisen pågick några veckor men det slutade som tur var regna precis innan dammarna svämmade över. Folk kunde andas ut. Kraftverken hade öppnat alla luckor och portar som gick, men hade regnet fortsatt hade det inte räckt. En kommitté tillsattes som utredde situationen, sedan kom direktiv som innebar att vattenkraftverken i Sverige fick byggas om, säger Göran med en omisskännlig norrländskt dialekt.

Göran som har bott i Norrland större delen av sitt liv är uppvuxen i Örnsköldsvik, utbildade sig till civilingenjör, väg- och vattenbyggnad, vid Lunds tekniska högskola där han sedan fortsatte som forskare tills han 1974 blev rekryterad till Luleå tekniska universitet för att bygga upp dess Väg- och vatteninstitution, undervisa och forska.

ANNONS

Kan det där med vatten och rörelse

Görans inriktning är vattnets rörelse och dynamik. De sista 20 åren på universitetet var han prefekt för institutionen för Samhällsbyggnad. Han slutade när han var 70 år.

– Det har varit en enorm utveckling. Jag var nummer 70 då jag anställdes, när jag slutade 2010 fanns det 1600 anställda. Jag kan berätta att Vattenfall finansierade ett antal doktorandtjänster inom dammsäkerhet till vårt universitet efter avslöjandena om den bristande säkerheten. Det var naturligtvis viktigt att åtgärda problemet och öka kunskapen om dammars stabilitet. Det var ganska bra att vara visselblåsare.

Göran och Anita som sedan länge haft en sommarstuga i Gävletrakten köpte hus i grannkommunen Sandviken efter pensioneringen.

– Vi trodde att våra barn skulle bo i Stockholmstrakten, och då skulle det ju vara nära.

Men det blev inte så?

– Nej. Dottern bor i Köpenhamn och sonen flyttade till Falkenberg, så där satt vi i Sandviken och hade tråkigt. När vi hälsade på vår son i Falkenberg insåg vi att det är en fin stad, lätt och vänlig att bo i med nära till både skog och hav. Så vi flyttade hit för två år sedan och vi trivs mycket bra.

Göran som fyller 80 träffade Anita i Luleå, hon var liksom han ditflyttad på grund av jobb. Hon som länsskolpsykolog, med ansvar för alla skolor i länet.
Göran som fyller 80 träffade Anita i Luleå, hon var liksom han ditflyttad på grund av jobb. Hon som länsskolpsykolog, med ansvar för alla skolor i länet. Bild: Håkan Johansson

Lite om: Göran Westerström

Fyller: 80 år 13 oktober

Bor: Falkenberg

Familj: Hustrun Anita, två barn

Utbildning: Teknologie licentiat i vattenteknik vid Luleå tekniska universitet, civilingenjör i väg- och vattenbyggnad vid Lunds tekniska högskola

Intressen: Möten med människor, resor, film och musik

ANNONS