Vissa traditioner har förändrats

En begravning ska vara så personlig som möjligt. Det är målet för begravningsentreprenör Margreth Manbring. - Det personliga avskedet är viktigt och det ger ett fint minne för dem som lever vidare.

ANNONS
|

Begravningsbyrån M Manbring fokuserar på de anhörigas önskemål och behov. Mycket har förändrats under åren när det gäller seder och bruk kring begravningar. Numera är det vanligare att den som ska begravas har sina favoritkläder på sig. Förr begravdes människor oftare i striktare kläder eller finkläder. Män begravdes i svart kostym och kvinnor i sin finaste klänning. Sedan blev det vanligare med neutral klädsel - en svepdräkt. Nu är det allra vanligast att personen som avlidit får ha de kläder på sig som man förknippar personen med.

- Det är viktigt att man känner igen personen som man tar avsked av. Om det var en man som ofta bar rutig skjorta och jeans så kan man välja att låta den avlidne vara klädd i detta.

ANNONS

Det är viktigt att våga ta avsked av den döde när han eller hon ligger i kistan. Då bekräftas det svåra som hänt och man kan börja sitt sorgearbete. För Margreth är det viktigt att komma med olika förslag och vara lyhörd för hur de anhöriga verkligen vill ha det.

- Ibland kanske de inte riktigt vågar uttrycka hur de egentligen skulle vilja ha det vid en begravning. Men vi ser gärna att man gör något extra. Det ska ge ett speciellt minne för dem som lever vidare.

Till exempel kan det vara att välja musik som den avlidne tyckte om. "Om en anhörig berättar att deras pappa gillade Elvis eller att deras mamma alltid lyssnade på Vikingarna då får vi försöka hitta ett stycke som fungerar i begravningssammanhang."

Det finns vissa texter som inte fungerar som begravningsmusik. Öppna landskap av Ulf Lundell är en av de texterna. Det som inte riktigt är passande är textraden om hur personen bränner sitt brännvin själv och dricker det med välbehag.

- Svenska kyrkan tillåter inte alla texter på grund av att de kan uppfattas som stötande. Istället kan man välja en instrumental variant. "Det vackraste" är en sång som ofta spelas på bröllop och den är önskad även vid begravningar. Men på grund av texten kan den inte sjungas. Då kan man istället välja att någon spelar den, till exempel på flöjt.

ANNONS

De tunga psalmerna som i flera fall tar upp synd och förlåtelse har i många fall ersatts av lite positivare psalmer.

- Många av de anhöriga som vi träffar vill ha en ljus och fin begravning. Därför kanske de hellre vill ha psalmer som förknippas med något positivt. Sommarpsalmer som man egentligen förknippar med skolavslutningar kan fungera på en begravning.

Musiken är något av det viktigaste elementet i en begravning därför att den framkallar minnen och ger ett bestående intryck för de sörjande.

Blommor är ett kapitel för sig, berättar Margreth. Kransar var vanliga förr men nu är det nästan aldrig några begravningskransar.

- Många tycker att det blir så dystert med kransar. Men det är en fin symbol, evighetssymbolen. Samtidigt är kransar dubbelt så dyra som sorgbuketter och det kanske också spelar en avgörande roll när man väljer blommor.

Röda eller vita nejlikor samt kallor var traditionella begravningsblommor som försvann och kom tillbaka.

- Kallor har kommit tillbaka både som kistdekoration och även inom heminredning har jag sett. Man kan även blanda blommor i en och samma färg, till exempel rosor, gerbera och nejlikor.

När det gäller kistdekorationer så kan man välja levande ljus. "Man kan tända ljus som symboliserar de närmast anhöriga. Är det tre personer som stod den avlidne närmast så väljer man att tända tre ljus. Man kan också välja att sätta upp ett fotografi av den avlidne på kistan."

ANNONS

Att lägga saker i kistan som förknippas med personen kan också bli en del av avskedet. Om det är en snickare som begravs kan man exempelvis lägga ned tumstocken, eller om personen hade en speciell hobby kan man lägga ned något som förknippas med den.

Det som är viktigast vid en begravning enligt Margreth är att familjen som mist en anhörig ska känna att avskedet är till för just deras familj. Det är också något som förändrats under åren påpekar hon. Tidigare var begravningen inte fokuserad på de anhörigas behov i lika stor utsträckning som i dag.

- Det finns vissa saker som vi på vår begravningsbyrå försöker påpeka är viktiga för de anhöriga. Att till exempel ta avsked och se den döde före begravningen.

Om anhöriga är tveksamma till att strö aska i en minneslund kan det vara bättre att välja en grav. När den som avlidit själv har uttryckt en vilja om att få ligga i en minneslund och de anhöriga istället vill ha en grav brukar vi ge dem rådet att välja en grav. Det kan handla om att personen som avlidit inte vill belasta de anhöriga med en gravplats som behöver skötas om.

ANNONS

- Att ha en gravplats kan vara viktigt för sorgearbetet och avskedet. Vissa har ett behov av att gå till en speciell och utmärkt plats där de kan plantera blommor, pyssla och prata.

Det finns anhöriga som valt att fullfölja den avlidnes sista vilja om minneslund och ångrat sig i efterhand. Gravplatsen är först och främst till för de anhöriga, anser Margreth som är noga med att påpeka att de alltid presenterar både fördelar och nackdelar när någon känner sig tveksam inför ett val.

BegravningarBegravningsritualen bygger på gamla kristna traditioner. Under årens lopp har den förändrats när nya seder växer fram. Sverige är geografiskt indelat i församlingar. Församlingen där man bor ansvarar för begravning.Svenska kyrkan ansvarar för den allmänna begravningsverksamheten. Det innebär bland annat att den förvaltar de allmänna begravningsplatserna.Enligt lag måste avlidna gravsättas. Men man behöver inte ha en begravning.Borgerlig begravning är en minnesstund utan jordfästning, utanför kyrkan eller annat samfund. Hemkommunen ansvarar för borgerliga begravningsförrättare. Även en god vän eller släkting kan anta rollen som begravningsförrättare.Om aska skall spridas i hav eller på annan plats än allmän begravningsplats måste man kontakta länsstyrelsen i det län där gravsättningen skall ske.KÄLLA: Svenska kyrkans hemsida. - www.svenskakyrkan.se
ANNONS