Ulf Norenius vill ge jorden en bättre chans

Fotografen och journalisten Ulf Norenius som fyller 75 år 12 mars har arbetat för en bättre värld hela sitt liv. Han har protesterat, han har varnat och han har argumenterat.

ANNONS

Sedan många år har han som naturintresserad haft ett stort fokus på klimat och miljö. Till det kan läggas jämställdhet och fred, som ung satt han i fängelse två gånger för värnpliktsvägran. Men så intresserad av att prata gamla meriter är han inte:

– Det skrev ni om när jag fyllde 65 år, och rubriken ni skrev då ”Ulf släpper aldrig sitt engagemang” stämmer fortfarande. Jag vill hellre prata om den saken, säger han på omisskännlig Stockholmsdialekt.

Lite bör dock berättas. Ulf är uppvuxen i ett engagerat arbetarhem på Söder, där politik och samhällsintresset var stort. Han var en av de första i släkten att ta studenten, 1964 fick han en praktikplats på Aftonbladet och han har i stort sett hela sitt yrkesliv arbetat som journalist och fotograf, bland annat på Dala-Demokraten, Östra Småland, Dalslänningen och Kristianstadbladet, och även korta perioder på Hallands Nyheter i Varberg och Falkenberg strax före sin pensionering.

ANNONS

Parallellt med journalistiken har Ulf rest, fotograferat, haft fotoutställningar och kurser, protesterat, och skrivit böcker med anknytning till våld, ickevåld och civil olydnad. Mycket i fredsrörelsens tjänst.

Ulf Norenius i Träslövsläge fyller 75 år 12 mars.
Ulf Norenius i Träslövsläge fyller 75 år 12 mars. Bild: Annika Karlbom

– När jag växte upp ansågs militärtjänstgöringen göra gossar till män, militären var nåt fint. Jag testade och gjorde militärtjänstgöringen på K1 i Stockholm. Där nånstans växte mitt motstånd fram och jag blev pacifist. Det där lydandet... att döda andra människor på order, är vansinne.

När Ulf senare blev kallad till repmöte valde han att hellre krypa i fängelse, även andra gången han blev inkallad vägrade han och det blev ytterligare fyra veckor i buren.

Men han påpekar att det behövs ett betydligt mer och bredare arbete för att bekämpa krig och konflikter.

– Det gäller att jobba förebyggande, så att inga extrema strukturer uppstår. Ojämlikheten i världen måste minska. Ett jämställt samhälle är bättre för alla, då pratar jag inte enbart om jämställdhet mellan kvinnor och män utan också om fattiga och rika. Det som tillkommit är klimathotet, det är en grundfråga i dag om man ser på fredsbilden. I Sverige förbrukar vi resurser motsvarande 3-4 jordklot varje år. Det görs i dag mycket för miljön men inte tillräckligt.

ANNONS

Ulf som redan 1979 tilldelades Eldh-Ekblads fredspris av Svenska Freds- och Skiljedomsföreningen, är en av initiativtagarna till den relativt nystartade nätverket ”Varberg, våga vägra vapenexport”.

– Det är jag stolt över. Vi vill stoppa vapenexporten från Varbergs hamn.

Ulf, som har bott på många platser i Sverige, flyttade till Varberg 2004. Hans fru Gunhild Ringberg hade fått arbete som pastor i Håstenskyrkan. De träffades 1998 och gifte sig 2001. Eller rättare sagt 010203.

Nu lägger båda en stor del av sin tid inom Håstenskyrkans internationella kommitté.

Barry i Stavder. ”Jag har alltid gillat hästar. Barry är en lokal favorit.”  Foto av Ulf Norenius.
Barry i Stavder. ”Jag har alltid gillat hästar. Barry är en lokal favorit.” Foto av Ulf Norenius.

Ulf är dessutom medlem i Varbergs Fotoklubb. Han fotograferar både analogt och digitalt och har även undervisat och har haft föredrag om foto.

– 2008, då jag varit amatörfotograf i 50 år, hade jag en fotoutställning på Frölunda Kulturhus i Göteborg. Utställningen som hette RETRO visades också i Falkenberg, Kungsbacka och Varberg.

2013 kom Ulfs utställning i bokform. Titeln var ”På hemväg” och innehöll betydligt fler foton, sammanlagt 350 stycken. Motiven är människor och miljöer från Sverige och andra länder, och är tagna med de kameror han ägt under livet, allt från bälgkamera till senaste digitala tekniken.

 Den här bilden avslutar fotoboken ”på hemväg”. Den ska tolkas symboliskt, enligt Ulf. Foto av Ulf Norenius.
Den här bilden avslutar fotoboken ”på hemväg”. Den ska tolkas symboliskt, enligt Ulf. Foto av Ulf Norenius.

Ulf är fundersam över bildens framtid.

– Jag tror att bildens roll som dokument är på tillbakagående. Man tror inte på bilden längre, den är så lätt att manipulera. Fake news. Det är en ny situation, hur man ser bilder i samhället, tekniken driver fram den här utvecklingen. Däremot tror jag att art photography, det vill säga fotokonst, får ökad betydelse.

ANNONS

I sin ägo har Ulf 8000 egentagna diabilder, sedan några år tillbaka är projektet att scanna och lagra dem digitalt.

– Jag har hunnit ungefär halvvägs, de flesta är naturbilder. Fortfarande är jag ute och visar foton i olika sammanhang. Jag har olika teman.

Lite om: Ulf Norenius

• Fyller: 75 år 12 mars

• Bor: Träslövsläge

• Familj: Hustrun Gunhild Ringberg samt sonen Rikard, 30 år, från ett tidigare förhållande

• Gör: Journalist, författare, fredsaktivist, fotograf, miljökämpe

• Intresse: Foto, natur, samhälle, gympar på Friskis&Svettis

• Övrigt: Har varit vegetarian sedan 1972

• Firar födelsedagen: Öppet hus

ANNONS