Så hamnade Marcus Sjöstedt i tv-studion

På sommaren är en klarblå himmel tråkig, men om den piffas till med några cumulus humilis är det perfekt. Det tycker meteorolog Marcus Sjöstedt som ofta dyker upp i våra tv-apparater.

ANNONS
|

Marcus Sjöstedt är uppvuxen i Varberg och det är dit han gärna styr kosan när han är ledig. Första vik på Getterön tillhör favoritplatserna och en tur med familjens båt till Skrivareklippan är obligatorisk. Även Apelviken, där han sommarjobbade i många år, är en kär plats för Marcus.

Förklarar väderfenomen

Numera är han bosatt i Stockholm. Han är utbildad meteorolog och har arbetat på SMHI i åtta år. Där ser han till att det finns tillförlitliga väderprognoser och radiolyssnarna hör honom ofta läsa väderleksrapporter under dygnets i stort sett alla timmar. Han jobbar även för SVT.

– Det är fantastiskt roligt att jobba som meteorolog på SVT. Inte nog med att du får möjlighet att fördjupa dig i det ämne du älskar mest av allt, du får dagligen också ta plats i tv-rutan och prata om det. Vad mer kan man önska sig, säger Marcus Sjöstedt.

ANNONS

Arbetade på Greenpeace

Marcus gick på Bockstensskolan och senare Peder Skrivares skola i Varberg. På gymnasiet var design och webbutveckling favoritämnena. Efter studenten gav han sig ut i världen och samtidigt väcktes intresset för miljö- och klimatfrågor. Under en period arbetade han på Greenpeace.

Det ledde i sin tur till studier i fysik och meteorologi, först i Lund och i Köpenhamn och sedan vidare i Stockholm. Därefter blev det jobb på SMHI i Norrköping.

- På SMHI arbetar jag inom prognos- och varningstjänsten. Vi följer vädret dygnet runt, gör prognoser och utfärdar varningar då vädret väntas bli allvarligt. En del i arbetet är också att kommunicera viktig information om vädret. Jag tycker att det är roligt, och därför var det naturligt att testa tv.

Tvekar inte

Det började han med för två år sedan. Numera arbetar Marcus halvtid på SVT och det kommer att bli mer framöver. Att stå framför kameran och försöka fånga miljontals tittares uppmärksamhet är inget han tvekar inför.

– Jag försöker vara mig själv i rutan och jag är gärna glad och positiv. Jag försöker le så mycket som möjligt, men om det är dåligt väder får jag tona ner det lite.

När är det som bäst att vara meteorolog?

ANNONS

– Meteorologi är som mest spännande när det hettar till och oväder drar in. Men jag måste säga att det är roligt att leverera solsken till svenska folket. Varje dag är en utmaning och vi bor ett fantastiskt land. På våra breddgrader har vi ett föränderligt väder.

Vad händer när prognoserna inte stämmer?

– En väderprognos är en väderprognos. Vi har en hög träffsäkerhet men det är klart att det blir fel emellanåt. Jag förstår att man blir besviken när den där oväntade regnskuren dyker upp. Det händer ibland att någon hör av sig och är lite upprörd.

Vilket är det bästa vädret?

– På sommaren tycker jag att en klarblå himmel är lite tråkig att titta på. Det blir bättre när himlen piffas till med några små stackmoln; cumulus humilis. De vackraste molnen är nog ändå fjädermolnen, de dansar lätt förbi på himlen och skymmer inte solen.

Vilket väderfenomen skulle du vilja uppleva?

– Det skulle vara spännande att någon gång i livet få se en riktigt kraftfull tromb. På lagom avstånd.

LÄS MER: Falkenbergaren Tobias Palmblad ny TV-meteorolog

ANNONS