Per Ranebo vill lyfta klimatfrågan

Per Ranebo är fågelskådare sedan barnsben, arbetar som biolog och är nyvald ordförande i Naturskyddsföreningen i Falkenberg. ”Här finns det spännande natur”, säger han.

ANNONS
|

Naturskyddsföreningen i Falkenberg har cirka 650 medlemmar. Trots att intresset för natur och uteliv ökat under pandemin har inte antalet medlemmar i föreningen ökat nämnvärt det senaste året.

– Folk vill nog inte boka upp sig. Vi har planer på att starta arbetsgrupper för att medlemmarna ska kunna vara spontana. Att inte medlemsantalet ökat kan också bero på att människor känner en hopplöshet kring klimatfrågan och artutrotningen, säger Per Ranebo.

Vill inte bo i en storstad

Per Ranebo är uppvuxen i Kalmar. Han är gift med Helena från Värmland och sedan 2006 är de bosatta i Falkenberg.

– Vi vill inte bo i en storstad, förklarar han valet av bostadsort.

ANNONS

I Falkenberg är det ett rikt fågelliv och platser som Högvadsån, Morups tånge och Munkagårdsfloen som fängslar mest. Per Ranebo är självklart ute i naturen på sin fritid, men även stora delar av yrkeslivet tillbringar han utomhus. Han har en masterexamen i biologi och är säsongsanställd av SLU (Sveriges lantbruksuniversitet) för att göra säsongsinventeringar av bland annat växter, mossor och lavar i hela landet.

– Det måste göras enligt EU för att man ska kunna följa hur landskapet utvecklas och förändras och hur klimatförändringarna påverkar växtligheten, förklarar Per Ranebo.

– I år är det gräsmarker som ska inventeras och förra året var det lövskog.

Under vinterhalvåret ligger det arbetet nere. Då ägnar han sig åt att göra illustrationer och han studerar engelska på högskolan. Sedan i augusti förra året är han ordförande i Naturskyddsföreningen i Falkenberg.

Vilken är den viktigaste frågan för Naturskyddsföreningen?

– Klimatförändringarna eftersom de påverkar så mycket och är ett hot mot många arter. Det finns en stor oro och ett stort intresse för klimatfrågan.

Vad kan Naturskyddsföreningen göra?

– En viktig funktion är att vi yttrar oss i samrådsprocesser och har programaktiviteter för våra medlemmar.

Vad gör ni på lokal nivå?

ANNONS

– Vi jobbar för att det ska bli öppet för rödlistade vandringsfiskar att ta sig upp i Ätran och vi har yttrat oss om planerna för Carlsbergs utbyggnad mot Kärrtorps våtmarker. Vi yttrar oss ofta i detaljplaneärenden och följer kommunens frågor med intresse.

Vad kan falkenbergarna göra för att skydda naturen?

– Ta cykeln eller åka med kollektivtrafiken istället för bilen och äta mer vegetariskt. Man kan försöka påverka samhället genom att visa för politikerna att det är bråttom att göra något för klimatet.

Finns det något som Falkenbergs kommun gjort bra?

– Falkenberg är en fin stad med vacker natur och kommunen är bra på att ta hand om naturreservaten. Att det finns två kommunekologer och hållbarhetsstrateg visar att man tar miljöfrågorna på allvar.

Något som kommunen inte är bra på?

– Att man expanderar på åkermark. Vi vill hellre se förtätningar. Kommunen borde effektivisera användandet av marken med tanke på framtiden när det kommer att behövas mer odlingsmark. Det är lättvindigt att bygga på odlingsmark och det drabbar olika arter.

Vad vill du göra som ordförande i Naturskyddsföreningen?

– Jobba för att vi ska lyfta klimatfrågan ännu mer och skapa aktiviteter som ökar gemenskapen för det ska vara roligt att vara med i Naturskyddsföreningen.

ANNONS

LÄS MER: Klass 1-varning stoppar inte trädfällningen ner i Ätran

LÄS MER: De får kommunens priser i år

LÄS MER: Upplag vid Himleån måste utredas mer

LÄS MER: Gekåsägarens husbygge i Svartrå får nytt nej

ANNONS