Hönryds kvarn engagerade Nils Nilsson i många år. Bilden är från Hallands Nyheter 21/6 1974.
Hönryds kvarn engagerade Nils Nilsson i många år. Bilden är från Hallands Nyheter 21/6 1974.

Minnesord över Nils Nilsson, 1929-2022

Tog över Hönryds kvarn som 23-åring.

ANNONS
|

Hönryds kvarn AB engagerade Nils Nilsson ända in i de sista åren av hans liv och han körde själv dit och tog en fika med personalen fram till 90 års ålder. Kärleken till möllan i Morup började nog under de år då den unge Nils allt som oftast fick mala åt de andra lantbrukarna i kvarnbolaget, som då drev kvarnen.

Han var känd som duktig, arbetsam och något av en problemlösare. Så 1952 tar den då tjugotreårige Nils över kvarnen i ett eget bolag. Han har nya idéer om att göra billigare foder med hjälp av den egna skörden i blandningen. Men han jobbar i motvind den första tiden då många inte trodde på hans idéer till en början. Men tiden gav Nils rätt och i dag lagrar Hönryds kvarn in femtontusen ton av lantbrukares egna spannmål.

ANNONS

På den här tiden var arbetet på kvarnen fysiskt tungt och Nils och Nils-Gunnar Larsson, som han handplockat och anställt som artonåring slet hårt med att lasta och lossa säckar för hand. Så Nils tänkte att det måste finnas ett annat sätt att leverera foder ut till gårdarna. Som lösfoder. Tekniken för detta fanns inte då men Nils och smederna Gunnar och Folke Andersson i Brandsbol experimenterade intensivt och lyckades hitta en teknik som fungerade. Det blev en lång skruv bakpå kärran som kunde fällas ut. Med den här uppfinningen lär Hönryds Kvarn ha varit först i Sverige med att leverera foder löst till sina kunder.

Det går bra för Nils och kvarnen så 1965 bygger han om kvarnen för löshantering av spannmål och 1994 var det dags för ännu en omfattande förändring för framtiden med mångmiljoninvesteringar i nya lagerhallar, maskiner och lastbilar. 1997 tar vi tre söner över kvarnen efter Nils fyrtiofem år av stadig utveckling och förnyelse. Kvarnen levererar nu foder till lantbruk runt om i Halland. De sista två åren av Nils liv präglades av sjukdom men innan dess kunde han och hustrun Karin, som även hon jobbat i kvarnen, fira hans 90-årsdag med familj, syskon och vänner i kvarnens lokaler. Den sista tiden bodde paret på ett äldreboende i Slöinge. Nils gick bort i gryningen en stjärnklar natt den 1 september då skörden var bärgad.

ANNONS

Sönerna Enar, Håkan, Kenneth Nilsson

ANNONS