I samband med en kitesurfolycka i Träslövsläge i vintras blev Tomas sjukskriven, han började fundera över sitt liv med pendling och stor stress.
I samband med en kitesurfolycka i Träslövsläge i vintras blev Tomas sjukskriven, han började fundera över sitt liv med pendling och stor stress. Bild: Annika Karlbom

Kiteolyckan fick polischef Tomas på andra tankar

Tomas Stakeberg Jansson slutar som lokalpolisområdeschef i Borås. Pendlandet från Varberg tillsammans med den stora arbetsbördan blev för mycket.
– Det är inte värt det.

ANNONS
|

Tomas känns igen av många i Varberg. Han började arbeta inom polisen i Varberg 2005 och blev biträdande närpolischef 2006. Tidigare hade han varit polis i Södra Älvsborg och i Västra Götaland samt livvakt åt bland andra kungen och Anna Lindh då han under några år jobbade åt säkerhetspolisen i Stockholm.

– Jag är fallskärmsjägare i botten och jobbet inom säkerhetspolisen tilltalade mig. Det är samma målbild, att skydda den centrala stadsledningen, vår demokrati.

Tomas Stakeberg Jansson slutar som lokalpolisområdeschef i Borås.
Tomas Stakeberg Jansson slutar som lokalpolisområdeschef i Borås. Bild: Madelene Hannah/Polisen .

Flyttade till Varberg

Men efter att ha fått ett barn och det andra på väg bestämde sig Tomas som är uppvuxen i Limared och hans dåvarande fru som är från Varberg att det var dags att lämna storstaden. Familjen valde Varberg.

ANNONS

Det var som närpolischef i Varberg Tomas började synas i media.

– Jag var ansvarig för brottsförebyggande arbete. Jag införde ”Grannsamverkan” på Håsten, Sörse och Brunnsberg och det blev mycket lyckat. Det var nytt att införa grannsamverkan i hyreshusområden. Brottsligheten minskade med 30-50 procent och det blev väldigt uppmärksammat. Det gäller att tänka utanför boxen.

I samband med ett mord och två mordförsök gick vi benhårt in för att bearbeta föräldrarna och var ute väldigt mycket i området. Mars 2017 fick vi ett genomslag.

Dessutom var han ofta ute i skolorna, inför valborg, Jippodagarna och studenten höll han förmanande tal inför studenterna på Peder Skrivares Skola.

– Det var trevligt att arbeta med ungdomar. Jag försökte förklara hur lätt det kan gå från salongsberusning till en okontrollerad fylla där kvällen blir förstörd. Hur det funkar med alkohol.

Blev polischef i Halland

Metoden att vara ute och prata med unga som gamla och ta diskussioner är något som Tomas i stort sett hållit sig till som arbetsmetod.

2010 började Tomas en polischefsutbildning och blev i samband med det chef för polisens ledningscentral i Halland. 2013 blev han tillförordnad chef för länsordningspolisen i Halland. Och inför polisens stora omorganisation hamnade han slutligen i Borås och blev lokalpolischef. Året var 2015.

Tomas kisar mot solen.

– Det var kittlande att komma hem till mammas gata...och utmanande. Det var skjutningar och sprängningar i stort sett varannan vecka och andra grova brott. Det pågick en dödlig gängkonflikt. Dessutom var omorganisationen inte klar. Folk visste knappt vem som var deras närmsta chef.

ANNONS
Tomas Stakeberg Jansson har haft fullt upp med gängkriminaliteten i Borås, som har minskat.
Tomas Stakeberg Jansson har haft fullt upp med gängkriminaliteten i Borås, som har minskat. Bild: Madelene Hannah/Polisen

Tomas fick bygga upp sin organisation, anställa folk och ta tag i problemen. Allt på samma gång. Han valde att tänka utanför boxen och införde medarbetardialoger, medborgarlöften och medborgardialoger. Information, erfarenheter och kunskap underifrån skulle tas till vara.

– Många hade svårt att förstå hur det skulle funka, de var vana vid att jobba i en mycket hierarkisk organisation.

Gav sig inte

2017 klassade polisens nationella operativa avdelning, bostadsområdena Hässleholmen/Hulta och Norrby i Borås som ”särskilt utsatta”.

Men Tomas och hans mannar gav sig inte. Kontakten med allmänheten var viktig. Och dess förtroende för dem som poliser. Men den här gången handlade det inte om att förmana festglada studenter.

– I samband med ett mord och två mordförsök gick vi benhårt in för att bearbeta föräldrarna och var ute väldigt mycket i området. Mars 2017 fick vi ett genomslag. Föräldrarna vågade berätta vilka som låg bakom mord och mordförsöken. Det blev livstids fängelse för tre unga män.

Dessutom lyckades polisen något senare lösa ett mord i Limmared söder om Borås i samband med en gängkonflikt. Också där blev det livstid för den skyldige.

Ökat förtroende

– Då kan du tänka dig hur förtroendet för polisen ökade. Borås har fortfarande inga områden som klassas som särskilt utsatta längre, även om situationen står på en bräcklig grund. Om man skulle göra genomlysningen idag skulle förmodligen inte Hulta klassas som särskilt utsatt. Det hjälper inte med fler poliser, utan det är andra insatser från samhället som behövs. Skolan och socialtjänsten.

ANNONS

Beslutet att lämna sitt chefsjobb fattade Tomas efter en allvarlig kitesurfolycka i Träslövsläge i vintras, han blev sjukskriven och fick tid att tänka.

– Jag skulle ut över havet men klantade mig så jag drogs cirka 70 meter in på land. Jag blev blåslagen och fick bland annat en fraktur i foten och fördes till sjukhus. När jag var sjukskriven började jag fundera över livet och kom fram till att jag behövde göra något annat. Kände mig färdig med Borås. Jag behövde stanna upp, vila, sova. Då hade jag en period med sömnproblem, berättar han hemma i sin trädgård i Varberg.

Den här sommaren har han tagit ett break. För ett par månader sedan meddelades personalen att han slutar som lokalpolisområdeschef till hösten.

Tomas Stakeberg Jansson i Varberg slutar som lokalpolisområdeschef i Borås.
Tomas Stakeberg Jansson i Varberg slutar som lokalpolisområdeschef i Borås. Bild: Annika Karlbom

Lite om: Tomas Stakeberg Jansson

Ålder: 48 år.

Bor: Villa i Varberg.

Familj: Gift och en son och en dotter i tidigare äktenskap.

Intressen: Jakt, fiske, surfing och olika vattensporter, läsa romaner. Två favoritböcker: Flyga drake av Khaled Hosseini och Dagordningen av Éric Vuillard.

Övrigt: Som ung satsade Tomas helhjärtat på musiken, framför allt klassisk musik, och sökte till musikhögskolan. ”Men efter ett halvår på Musikhögskolan i Göteborg kände jag att det inte var min grej. Inget jag ville hålla på med på heltid.” Tomas instrument är cello och han spelar fortfarande till husbehov.

ANNONS