Jan Olof nilsson
Krönikör
Jan Olof nilsson Krönikör Bild: Ola Folkesson

Jan-Olof Nilsson: Varför vinkade Ria Wägner så konstigt?

Halland för 50 år sedan. 24-30/12 1972.

ANNONS
LocationHalland||

Ett större strömavbrott drabbar Falkenberg under julhelgen, och hade det inträffat på julaftons eftermiddag istället för på juldagen så hade det min själ vässats pennor i både slott och koja. Nu missade vi alltså vare sig den Janssonska frestelsen på julbordet eller den koleriske ankan på burken, men däremot fick vi inte se Ria Wägner vinka på det där konstiga sättet som bara hon kan, och inte heller höra domprost G.A Danell sjunga juldagens epistel i Härlövs kyrka. Båda programmen sändes för övrigt i färg, vilket gör saken än värre för dem som köpt färg-TV lagom till jul. Och de är många! Strax innan jul hade vi kontakt med affärsföreståndare Evald Larsson på Davids Radio TV i Falkenberg, som förklarade att 1972 varit ett toppår för färg-TV och att 70 procent av den totala TV-försäljningen numera består av sådana apparater. Herregud, snart har väl varenda kotte färg-TV!

ANNONS

Annandagsbandyn är tradition i hela Sverige, utom i Halland där den mest traditionsrika traditionen är att ställa in traditionen. Regn och mildväder även i år, alltså. Imponerande ändå att det finns så många som 11 halländska bandyklubbar i seriespel, enbart på sträckan från Kvibille i söder till Frillesås i norr. Bäst just nu är Sunvära som återfinns i div III. Tyvärr har klassiska klubben AIK… ja, Arvidstorp alltså… tvingats lägga ner sin bandyverksamhet i år och de aktiva ungdomarna uppmanas istället att bege sig till Kvarndammen i Abild och ansluta till ortens lag. Abild har en ganska framgångsrik historia och klubbledningen tycks satsa ordentligt även inför den kommande säsongen. Bland annat har man investerat i en ny toppmodern sarg med rundade kanter.

Bandyn är fortfarande en typisk ”växelsport”, där många aktiva spelar fotboll på sommarhalvåret och bandy på vintern. Det vore därför naturligt om dambandyn skulle gå samma väg som damfotbollen. För två år sedan fanns det 728 licensierade damer i svensk fotboll. I år har den siffran vuxit till närmare 10 000 spelare! Vad gäller Halland har inte minst föreningarna kring Varberg och inlandet haft många damer i seriespel. Någon liknande utveckling kan dock inte märkas inom bandyn. Här i Halland är det således bara Torups BK som satsat på damlag. Efter påstötningar från Torups tjejer har Hallands Bandyförbund vädjat till de halländska bandyklubbarna att försöka locka tjejer att börja spela. Tyvärr utan resultat, och för tredje året i rad tvingas nu laget åka till Göteborgsområdet för att kunna delta i seriespel. Ett tecken i tiden är kanske att det just nu, under mellandagarna, spelas en stor fotbolls-cup för damlag i Falkenbergs Idrottshall.

ANNONS
ANNONS