Jan-Olof Nilsson: Halland för 50 år sedan
Jan-Olof Nilsson: Halland för 50 år sedan Bild: Ola Folkesson

Halland för 50 år sedan: 22 – 28/8 1970

Miljön har så sakteliga börjat komma upp på agendan, och i en stort uppslagen artikel i HN varnas nu för bärplockning i områden utmed länsväg 150 vilka nyligen besprutats med, som man uttrycker det, ”Vietnamgiftet” Hormoslyr.

ANNONS
|

Nu är det förstås inte enbart där det sprutas gift. HN har ställt frågan till Domänverkets och Skogsägareföreningens representanter och tydligen sprutas det Hormoslyr lite varstans runtom i Halland, och har gjort så i 20 års tid.

Helt ofarligt… ja, snudd på nyttigt, verkar en del mena. Samtidigt finns det nog en och annan där ute – bärplockare eller inte – som menar att epitetet ”Vietnamgift” lämnar en alldeles osedvanligt dålig eftersmak i gommen.

Påhejade av Bengt Bedrups ”Träna med TV” har svenska folket börjat röra på sig igen, och på sina håll tas verkligt nydanande initiativ – som på Wohléns Bil AB. Den kända Varbergsfirman har fått mycket uppmärksamhet och reklam tack vare sitt framgångsrika fotbollslag, och nu breddar man verksamheten ytterligare och startar en allmän motionssatsning samlat under namnet Motion-70.

ANNONS

Idrottsprofilen Åke Sandberg, mest känd för att ha vaktat målet i Elfsborg och AIK, har anställts på heltid för att styra upp satsningen, som riktar sig till all personal, oavsett kön eller ålder. Kostar gör det förstås, men direktör Sture Wohlén själv förklarar för HN att en investering i motion är väl använda pengar, bland annat för att frånvaroprocenten bland de anställda minskar samtidigt som sammanhållningen ökar.

En vild strejk har brutit ut på Yngeredsfors Kraft AB. Aktionen är alltså inte sanktionerad av Svenska Elektrikerförbundet vars lokala styrelse följaktligen lämnat sin post och ersatts av en strejkkommitté omfattande 16 ledamöter. Totalt har 200 linje- och kabelarbetare, förrådspersonal samt arbetarna vid värmekraftverket i Varberg, lagt ner arbetet i protest mot att de pågående avtalsförhandlingarna dragit ut på tiden och inte lett till resultat.

Arbetarna menar bland annat att ackordsdelen av lönen försämrats under åren och man vill därför helt gå över till timlön. Från bolagsledningens sida heter det att konflikten är lagstridig och att man därför inte längre anser sig bundna till tidigare utfästelser.

Positionerna tycks i dagsläget vara helt låsta, varför man knappast kan räkna med någon snabb lösning. I vilken grad allmänheten kommer att beröras av konflikten är oklart. Under normala driftsförhållanden kommer leveranserna att kunna bibehållas som förut, men uppstår det driftstörningar får kunderna räkna med långa avbrott, heter det.

ANNONS
ANNONS