Jan Olof nilssonKrönikör
Jan Olof nilssonKrönikör Bild: Ola Folkesson

Jan-Olof Nilsson: Bedrup peppar falkenbergarna att träna

Halland för 50 år sedan. 11-17/6 1972.

ANNONS
LocationHalland|

Bifogad bild: Träna med TV

Arbetarna har sin dag, flaggan och folknykterheten sin. Och nu har tydligen även motionen fått sin, åtminstone i Falkenberg där man i helgen alltså firar ”Motionens dag” under ledning av självaste Bengt Bedrup, som blivit så folkkär i stugorna. Många känner honom som sportkommentator, men kanske fler ändå genom det opretentiösa TV-programmet ”Träna med TV” i vilket Bedrup och kollegan Gun Hägglund förmått oss soffpotatisar att våga oss på såväl ”armarna uppåt sträck” som lättare knäböjningar. Allt börjar på Rådhustorget, varifrån man iklädda klubbdräkter och träningsoveraller och med blåsorkestern längst fram tågar över Tullbron vägen bort till Idrottsplatsen. Hela 800 falkenbergare sluter upp och efter lite lock och pock lyckas Bedrup få ut dem alla på gräsmattan för ett ordentligt träningspass. Gun Hägglund är inte med denna gång, istället är det Olly Kårdahl som håller igång gymnasterna tillsammans med Bengt Bedrup. Stor succé, heter det från många håll när väl andan hämtats och pulsen lagt sig en smula, vilket förstås gläder arrangörerna FIK, Friluftsfrämjandet, Korpen och Trim.

ANNONS

Något ”Träna med TV” blir det dock inte i Falkenberg. Istället är televisionen upptagna i Varberg, där man bevakar avslutningen av SM i motorflyg på Getteröfältet. Det handlar bland annat om navigeringsprov och landningsprov och kampen står framför allt mellan flygare från Karlstad och Gävle, där de förstnämnda till slut tar hem segern, såväl individuellt som i lag. Av Varbergsflygarna lyckas Torsten Stener bäst med en hedrande 23:e plats i det tuffa starfältet. Varbergs Flygklubb blir dock inte utan pris, då man vid den efterföljande banketten på Societetsrestaurangen tilldelas KSAK:s stora guldplakett som tack för det stora arbete klubben lagt ner.

Historiens vingslag slår allt lite extra när rektor Bertil Gerleman blåser av det allra första läsåret på Falkenbergs nya Gymnasieskola och hemförlovar drygt 700 elever från gymnasiet, fack- och yrkesskolan. För med den sistnämnda försvinner samtidigt en nästan 60 år gammal skoltradition i Falkenberg. Utbildningen startade alltså redan 1913, då som Falkenbergs tekniska aftonskola. Denna övergick snart till Falkenbergs lärlings- och yrkesskolor innan det till slut blev Falkenbergs yrkesskola. Men nu är det alltså slut på en epok och från och med nästa läsår ingår såväl fack- som yrkesskolan i den gymnasiala utbildningen.

ANNONS