Jonas tror på en ljusare framtid

Jonas Johansson förenar två av sina drag, sin kaotiska sida och den strukturella. "Det känns som jag lyckas bäst när jag kombinerar dem."

ANNONS
|

Snart drar Jonas upp bopålarna igen. Han har knappt hunnit landa hemma i Glommen innan det är dags att flytta till flickvännen i Stockholm och börja undervisa på Beckmans designhögskola och Hyper Island.

– Jag flyttar den 14 augusti och börjar den 15. Jag har fått en halvtidstjänst som lärare och bland annat bygga upp deras tekniska konstnärliga verkstad. Det blir spännande.

Jonas är utbildad grafisk formgivare, han arbetar som designer och skapar interaktiva installationer med ljus, teknik och människa.

– Mitt mål är att göra så att vi lever bättre. Nu senast var jag på en festival i öknen i Spanien.

ANNONS

Där tog vi fram en hammock som en mobil kraftstation. Den skulle kunna försörja ett par Röda kors-kylar, en slags sankt bernhardshund för ström. Hammocken gör insamlandet av ström socialt och delaktigt. Solens effekt på panelen blir en direkt konsekvens av människans vilja att finna skugga.

Jonas visar ett annat projekt. På en träställning sitter en fyrkant med 64 små dioder. Han ber om ursäkt för stolens utseende.

– Jag är ingen vidare snickare säger han, skrattar och berättar att han slaktat 64 solcellsstyrda trädgårdslampor för att få material till pallen.

Tanken är tydlig. Stolen ska laddas i solsken och lysa i mörker. Jonas ska träffa en organisation, ett framtidslabb och prata energi och arkitektur med dem.

– Vi får se vart det kan leda. Jag tänker att man kan integrera det hållbara och göra det vackert. Solpaneler är rätt väg att gå men det estetiska och praktiska utförandet är banalt. Tänk om man göra vackra saker och fånga solstrålarna på andra sätt?

Han utvecklar tanken och konstaterar att det finns många stigar som inte är belysta. Genom att använda solen skulle stigarna kunna belysas, men inte nödvändigtvis med traditionell belysning.

ANNONS

– Man skulle kunna ha möbler som ger ljus i mörkret, säger han och drar fram en annan innovation.

– Jag har gjort örhängen som lyser i mörker. De drivs med ett litet lithiumbatteri och är väldiga coola.

Design och funktion är viktiga begrepp för Jonas. Och han har höga ambitioner.

– Det finns så mycket man kan göra men den där tanken på en by som är självförsörjande genom sin arkitektur, det är en väldigt intressant idé som kan genomföras. Jag vill skapa något som är oberoende oavsett människans påverkan.

Det råder ingen brist på idéer, snarare tvärtom. Som designer arbetar Jonas i princip alltid och oftast utomlands. Montreal, Tokyo och London är några av de städer han arbetat i.

Samtidigt som han tycker att arbetet är intressant och spännande försöker han se till att koppla av.

– Det kan lätt bli för mycket annars. Jag tycker om att springa och jag mediterar gärna, men det borde jag nog bli lite bättre på.

Han gillar festivaler men det ska helst vara de som ligger på svårtillgängliga platser som på berg, slott eller i öknar. Det tillför en extra dimension menar Jonas, som var på Roskilde tidigare i somras och uppträdde tillsammans med en musikartist

ANNONS

– Det häftiga är att få vara med och skapa under en vecka som sprudlar av aktivitet. Festivaler är som ett stort andetag med en tydlig början och ett tydligt slut. Det gillar jag.

Lite om: Jonas Johansson

  • Född: I Kristianstad 1987.
  • Bor: Olika platser, basen i Glommen men flyttar till flickvännen i Stockholm i mitten av augusti.
  • Gör: Installationer, lärare, formgivare, uppträder med ljuskonst. Börjar som lärare på Beckmans designskola den 15 augusti.
  • Familj: Föräldrar, syskon och flickvännen Rose.
  • Intressen: Springer, mediterar, spelar lite spel, reser på festivaler.
ANNONS