Janna Lundberg från Källdalens trädgårdar mellan Köinge och Sibbarp har disputerat med en avhandling i Lund. Hon arbetar vid Malmös universitet och bor till vardags i Malmö men har föräldrarna i Källdalen.
Janna Lundberg från Källdalens trädgårdar mellan Köinge och Sibbarp har disputerat med en avhandling i Lund. Hon arbetar vid Malmös universitet och bor till vardags i Malmö men har föräldrarna i Källdalen. Bild: Anna Mi Matzén

Janna Lundberg: ”Jag trivs i den akademiska världen, det är en plats där det finns tid för tankar”

Redan som liten ville hon skriva. Inspirerad av mormor Barbro Lundberg började Janna Lundberg läsa och studera. Och studera vidare. I vintras disputerade hon i Lund och i framtiden siktar hon på att skriva mer, både vetenskapligt och annat.

ANNONS
|

För 20 år sedan var Janna Lundberg semestervikarie på Hallands Nyheter efter att tidigare provat på att vara ungdomsreporter på tidningen. Då hade kärleken till det skrivna ordet redan väckts av barndomens favoritböcker där Astrid Lindgrens Ronja Rövardotter sticker ut.

– Där borta brukade jag sitta och läsa, säger hon och pekar på en plätt mitt i grönskan utanför föräldrahemmet i Källdalen mellan Köinge, Sibbarp och Dagsås.

Stora växthus med tomater i olika stadier av mognad, frodiga odlingslådor och ett hav av lavendel ger känslan av att ha förflyttats till ett paradis. Här odlar Jannas föräldrar grönt och skönt som antingen säljs på plats eller levereras till handlare.

ANNONS

– Folk kör och kör och tror aldrig att de kommer fram men till slut är man i Källdalen. Det är egentligen en gammal utmark där de allra fattigaste levde förr, säger Janna och berättar att fadern är utflyttad grönavågare från Köpenhamn.

– Innan jag föddes hade de kollektiv här men det tog slut. Det är en fantastisk plats att växa upp på och vi åker alltid hit med barnen på somrarna. Här kan de springa fritt och göra vad de vill.

Uppskattar frågor och diskussioner

Dottern Vera tittar förbi och gör mamma sällskap i växthuset. Hon kikar lite på de gröna tomaterna och konstaterar att tomater inte är goda.

– Men det tyckte du ju förra sommaren, försöker Janna.

– Inte nu, säger Vera, nu tycker jag om kronärtskockor.

Janna skrattar och säger att hon ser fram emot att barnen blir äldre och mer ifrågasättande och frågvisa.

– Jag hoppas att vi får spännande frågor som vi, både barnen och vi vuxna, kan lära oss något av.

Janna Lundberg med barnen Arvid och Vera i föräldrarnas växthus i Källdalen. ”Det är en fantastisk plats att växa upp på och vi åker alltid hit med barnen på somrarna. Här kan de springa fritt och göra vad de vill”, säger Janna.
Janna Lundberg med barnen Arvid och Vera i föräldrarnas växthus i Källdalen. ”Det är en fantastisk plats att växa upp på och vi åker alltid hit med barnen på somrarna. Här kan de springa fritt och göra vad de vill”, säger Janna. Bild: Anna Mi Matzén

Intresserad av lärande

Lärande tycks vara en röd tråd i Jannas liv. Hon har arbetat som gymnasielärare i svenska och samhällskunskap och nu undervisar hon universitetsstudenter. Parallellt fortsätter hon att förkovra sig. Inte helt oväntat är det inom lärande, utbildningsvetenskap och skola som hennes avhandling tar sats.

ANNONS

– Jag ville titta på över- och underordningen i skolan och mötte en schysst lärare som gav mig tillträde till en klass. Jag följde eleverna i tre år och läraren i fyra år och kunde dra spännande slutsatser om hur makt fungerar. Till synes är det läraren som är auktoritär och bestämmande men i själva verket – och det tar tid att upptäcka – är det eleverna som ställer dessa outtalade krav.

Skolan, som Janna valt att anonymisera under namnet Särskilda läroverket, var en friskola där många elever kom från välbärgade familjer. Men inte alla.

– Ändå ser man hur de anpassar sig till miljön, de klär sig och pratar som majoriteten.

Vill fortsätta forska

Janna har arbetat med avhandlingen, som heter Samhällskunskap för alienerad elit: Observationsstudie av Särskilda läroverket, i sju år men är inte mätt på forskning. Tvärtom.

– Jag vill fortsätta forska och söker forskningsmedel. Jag vill även skriva artiklar på engelska och mitt mål, just nu, är en docentur.

Inspirationen kommer från mormor Barbro som forskade och disputerade i biologi. Även morfar Ingemar, vars far Adde Lundberg drev butiken med samma namn i Falkenberg, är en förebild. Han var medlem i Sveriges författarförening och skrev flera böcker.

ANNONS

– Jag trivs i den akademiska världen, det är en plats där det finns tid för tankar. Även om det är en idealiserad bild så finns det mer utrymme på universiteten än i gymnasieskolan, säger Janna som redan har funderingar åt vilket håll hon vill fortsätta gräva:

– Jag har några spår. Alienation utan maktlöshet är ett begrepp som jag hittade på i min avhandling och det vill jag gärna undersöka närmare.

Ser fram emot att skriva mer

Till vardags läser Janna en hel del, mest facklitteratur men också om skrivandet. Kan det finnas en dröm att gå i morfars fotspår och skriva skönlitterärt? Janna skrattar och säger att hon inte utesluter något.

– Jag kommer att fortsätta att skriva. På olika sätt, jag fick nyligen en debattartikel publicerad. Det finns många sätt att skriva på. Och jag kommer att fortsätta läsa, jag läser mycket och köper många böcker, mycket är för arbetet men jag har precis avslutat Maja Lundes Binas historia, det var en ren njutningsroman. Förhoppningsvis hinner jag njuta av fler romaner i sommar.

Lite om: Janna Lundberg

• Ålder: 39 år.

• Bor: I Malmö.

• Uppvuxen: I Källdalen mellan Köinge och Sibbarp.

• Familj: Sambo med Mattias Gunnemyr, barnen Arvid, 9 år, och Vera, 6 år, samt kaninen Tangelo.

• Utbildning: Samhällsprogrammet på Falkenbergs gymnasium, idéhistoria och genusvetenskap vid Göteborgs universitet, gymnasielärarutbildning i historia och svenska vid Linköpings universitet, magisterutbildning i litteraturvetenskap vid Lunds universitet.

• Gör: Lärare vid Malmö universitet, forskare.

• Läser: Text & stil av Magnus Linton.

• Tittar på: Kunskapskanalen och Stranger Things. ”Vi har kommit till halva tredje säsongen.”

• Intressen: Familjen, trädgårdsarbete, klättring, litteratur, människor.

ANNONS