Hon vårdar med sina djur

Gill Croona har byggt upp en verksamhet kring djuren på gården och de sköna omgivningarna. Människor kommer dit för att må bättre.  – Arbetet här knyter ihop min säck, säger Gill Croona.

ANNONS
|

Gården i Grimeton som hon och hennes man har byggt upp består av ett boningshus som Gill har ritat själv, ett gammalt boningshus som har byggts om till växthus, ytterligare ett renoverat putshus som används för samvaro i verksamheten samt det fina stallet för hästar, en åsna, getter, gäss och andra djur.

Gill Croona är hästmänniska och äger förutom åsnan Ior och den lilla shetlandsponnyn Bosse också två ståtliga frieserhästar, Stella och Olga. Hon både kör och rider hästarna även för tävling. Men de har fler funktioner på gården.

– Hästarna är fantastiska att använda i rehabiliteringen av människor med psykisk ohälsa, säger Gill Croona.

ANNONS

Sedan 2013 har hon haft igång en verksamhet som hjälper människor att må bättre mentalt. Runt 20 kvinnor har fått den hjälpen som Gill Croona menar ger mycket bra resultat.

Om Region Halland antar förslaget kommer det att bli många fler som får möjlighet till Grön Rehabs dagvård.

– Jag går i väntans tider. Det här skulle betyda så oerhört mycket, säger Gill Croona som hoppas få besked redan i juni.

Hon har ägnat hela sitt liv åt att jobba för detta men visste inte om det själv.

– Plötsligt en dag kom jag på att det är det här jag ska använda min utbildning och erfarenhet till. Det är det här som gör att jag knyter ihop säcken, säger Gill Croona.

Med sig i bagaget har hon erfarenhet som både pedagog och sjuksköterska och hon har också en doktorsexamen i pedagogik och etik.

– Det började med att jag blev väldigt engagerad i hur människor blir bemötta inom vården. Jag insåg hur avgörande det är för tillfrisknandet, säger Gill Croona.

När man vandrar runt med henne på gården förstår man att hon är väldigt energisk. Pallkragarna med odlade grönsaker är perfekta, gräset grönt och välklippt och inte ett strå eller ett gruskorn verkar ligga fel. Till råga på allt har hon efter en idé om att hon vill bo vid en sjö fått avverkat en hel skog av björkar, haft en grävare som har grävt så vattnet har fått flöde igen samt en annan man med kraftig maskin som har avverkat en stor mängd stubbar på fältet närmast huset. Sedan ett år tillbaka har naturen fått ha sin gång att ställa allt i ordning.

ANNONS

– Nu har vi utsikt och ser ner över vattnet, säger Gill och visar den storslagna vyn ner mot våtmarken.

Ungefär en miljon i EU-pengar har hjälpt till att göra drömmen till verklighet. Och så en behjälplig äkta man som länge drev eget inom rörbranschen. I sitt boningshus har Gill en inredningsstil hon kallar kolonial. Den är inspirerad av Afrika med mörka träslag, djurfällar och jaktroféer.

– Jag gillar naturliga material och färgerna på gården är genomgående vitt, svart och rött. Det är bara i växthuset som det är lite romantiskt. Där har jag inrett med somriga, pastellfärgade kuddar. Men till mitt hem köper jag aldrig någonting nytt. Nu när jag är över 60 år vet jag hur jag vill ha det och ändrar mig inte för trender.

Hennes dröm är att också få ta in ungdomar på gården som får lära sig mer om djur och natur.

– Det finns en underbar natur runt omkring som passar för fiske och fågelskådning, säger hon.

Lite om: Gill Croona

  • Kärramosse gård: Rehabilitering och sysselsättning för personer med olika typer av psykisk ohälsa som stress, ångest, depressioner och ätstörningar
  • Familj: Barn och barnbarn men på gården maken Ove Börjesson
  • Intressen: Djur och människor
ANNONS