Filibert Hvalgren (C) uppmärksammades av Olof Palme

Varbergs starke man under många år fyller 100 år på fredagen. Filibert Hvalgren blev den förste ordföranden i kommunstyrelsen efter sammanslagningen 1971.

ANNONS
|

Filibert Hvalgrens politiska intresse formades i barndomshemmet på Kullagård i Veddige. Hans pappa Assvin Hvalgren var en övertygad bondeförbundare.

Filibert Hvalgren var lantbrukare och politiker för Centerpartiet under hela sin yrkesverksamma tid. Han började hemma i Veddige och drev frågan om bygget av både simhallen och ishallen i Veddige.

Vid den stora kommunsammanslagningen som genomfördes 1971 och Veddige kom att ingå i Varbergs kommun blev Filibert Hvalgren kommunstyrelsens ordförande. Under hans tid på posten avgjordes en fråga som många fortfarande minns. Det gällde rivningen av Gerlachska huset. Det låg på Bäckgatan 3, där Systembolaget och Varbergs Bostads AB flyttade in i nybyggda lokaler 1984.

ANNONS

Kommunen tvångsinlöste den pampiga byggnaden som var den första i Varberg som hade elektricitet. Rivningsplanerna upprörde många varbergare och det förekom demonstrationer mot rivningshysterin.

"Filiberts hörna"

I allmänhetens ögon blev Filibert Hvalgren ansvarig för rivningen som genomfördes 1977, trots att han inte drev frågan hårdare än andra. I folkmun kallades rivningstomten senare för "Filiberts hörna".

- Som ordförande i kommunstyrelsen fick jag bära hundhuvudet. Någon skulle ta obehaget, det politiska spelet är sådant, har Filibert Hvalgren tidigare sagt i en intervju i Hallands Nyheter.

För kärnkraft

Filibert Hvalgren fortsatte inom politiken fram till 1970-talets slut. Två stora lokala frågor gjorde att han slutade med politiken. Den ena var kärnkraften. Filibert Hvalgren ansåg att jobben som Ringhals skulle medföra var viktigast för kommunen.

– Det blev till och med så att Olof Palme nämnde pappa som en centerpartist som var för kärnkraft i ett tal, säger sonen Bengt Hvalgren.

En annan viktig fråga för varbergarna gjorde att Filibert Hvalgren valde att inte ställa upp till omval.

– Det blev en strid om bygget av leklandet i Himle. Min pappa var emot det. Bland annat därför drog han sig tillbaka, säger Bengt Hvalgren, en av Filibert Hvalgrens tre söner. I dag är det han som driver Kullagård i Veddige som hans farfar köpte den 1921.

ANNONS

I dag bor Filibert Hvalgren i en lägenhet i den före detta prästgården i Veddige. Födelsedagen firar han med sina söner.

ANNONS