Äkta monarkare. Bertil Andersson har jobbat på företaget sedan 1951. Bland annat i den så kallade ”skyddade verk­staden”.
Äkta monarkare. Bertil Andersson har jobbat på företaget sedan 1951. Bland annat i den så kallade ”skyddade verk­staden”.

Eldsjäl – njaaa snarare sunt förnuft

Den 20 november åker Bertil Andersson från Varberg till Stockholm. Han är nominerad till ”Årets eldsjäl” av det statliga företaget Samhall. Ett pris som delas ut till en person som under året gjort mest för att förbättra möjligheterna för personer med funktionsnedsättning på arbetsmarknaden.

ANNONS
|

En gång monarkare – alltid monarkare. Den sanningen gäller i allra högsta grad för Bertil Andersson som började sin bana på det ärorika företaget den 14 juli 1951, vid 15 års ålder. I dag, vid fyllda 77 år, arbetar han fortfarande kvar. Nu som ansvarig för uthyrning och ombyggnationer i den jättelika fastigheten. Dessutom driver han företaget Varbergs Fastighetstjänst AB. Men det här med eldsjäl vill han inte riktigt veta av. Snarare pratar han om sunt förnuft.

Det var under åren ute på fabriksgolvet som Bertils engagemang för de som inte riktigt passade in på den reguljära arbetsmarknaden började. På Monark fanns under många år en så kallad ”skyddad verkstad” som Bertil basade för. Hit kom arbetare som slitit ut sig efter lång tid av enahanda rörelser. Företaget tog sitt ansvar – att sparka någon försökte man undvika i det längsta.

ANNONS

– I dag är det ju ett helt annat klimat på arbetsmarknaden. Man anser sig helt enkelt inte ha råd med folk som inte presterar på topp hela tiden, säger Bertil.

Det var för tolv år sedan Bertil Andersson stötte på en kollega i Flen som berättade att han anlitade statliga Samhall för att värva arbetskraft och att det fungerade väldigt bra. Varför inte, tänkte Bertil. I dag har hans företag Varbergs Fastighetstjänst AB mellan sex och åtta personer anställda. Människor med någon form av funktionsnedsättning. De jobbar med fastighetsskötsel, killarna med de tyngre sysslorna och tjejerna med städning.

– Det där med funktionsnedsättning tycker jag man skall ta med en nypa salt, menar Bertil. Det handlar om att hitta rätt jobb till rätt person. Alla passar inte för att klättra högt upp i en skorsten. Eller bli ekonomichef. Men de flesta klarar av att göra någonting. Som arbetsgivare får man använda sitt sunda förnuft och ha lite tålamod.

Att arrangemanget fungerar bra betyder inte att Bertil Andersson inte har synpunkter.

– Ibland kan jag tänka att Samhall gör det lite väl bekvämt för sina anställda. Det är lätt att bli kvar, att aldrig våga ta klivet över till den öppna arbetsmarknaden. Tryggheten kan vara tveeggad.

ANNONS

Nå, tidigt i somras kom en förfrågan från Samhalls distriktsråd i Halmstad. Kunde Bertil skriva ihop några rader om sitt samarbete med Samhall? Visst, sa Bertil, och uppenbarligen föll brevet Samhall på läppen. Plötsligt fann han sig nominerad till utmärkelsen ”Årets Eldsjäl”. En så kallad CSR-utmärkelse där CSR står för Coorporate Social Responsibility. Helt enkelt att företag ska ta ansvar för hur de påverkar samhället ekonomiskt, miljömässigt och socialt.

Projektet som heter ”Visa Vägen” drivs av Samhall sedan sex år och går ut på att lyfta fram förebilder. Kriterierna är nytänkande och utveckling både för företag och individ.

Så nu blir det till att borsta av kostymen och blanka skorna. I slutet av november väntar mingel och högtidligheter på Hotell Rival i Kungliga Huvudstaden. Bertil Andersson tar det hela med ro, såsom det anstår en äkta monarkare.

ANNONS