Barnen tog över. Fribergs Frukt-, konfektyr- och tobaksaffär på Västra Vallgatan omkring 1910. I dörr­öppningen syns Nore med två av sina småsyskon.
Barnen tog över. Fribergs Frukt-, konfektyr- och tobaksaffär på Västra Vallgatan omkring 1910. I dörr­öppningen syns Nore med två av sina småsyskon.

Anna Friberg – ”Jungfrun” i Richard Berghs målning

ANNONS
|

Varbergsskolan” med Karl Nordström, Richard Bergh och Nils Kreuger hade under sin Varbergstid på 1890-talet sina ateljéer dels i gamla Apoteket och dels på Drottninggatan, men också i Granngårdarna i Apelviken. Denna treklöver kom att sprida glans över vår stad, och deras verk väckte stor uppmärksamhet i vida kretsar.

Den som är intresserad av att veta mer om dessa tre konstnärer och deras verk och vistelse i Varberg kan låna boken ”Varbergsskolan” på vårt bibliotek. Den är skriven av vår förre länsmuseichef Bengt Arne Person och utkom 1993.

I bridgesammanhang har jag blivit bekant med Ulla och Egon Österbrand från Mölnlycke. Egon är född i Varberg och har kvar föräldrahemmet på Tjädervägen 11, dit familjen gärna återkommer då och då. Ulla har berättat för mig att hennes farmor, Anna Friberg, stått modell för Richard Bergh, som jungfrun i den välbekanta målningen som fått namnet ”Riddaren och jungfrun”, målad 1896-1898, och som finns på Thielska Galleriet i Stockholm. Som riddaren hade Bergh valt järnvägsmannen Johan Wilhelm Pettersson, också han från Varberg. Anna, som då var 17 år gammal, stod modell två timmar om dagen under ett års tid, och som ersättning fick hon 75 öre i timman.

ANNONS

Hon var född 1879 och gift med Otto Friberg, som arbetade som stenhuggare i Stenbrottet. De fick sex barn tillsammans, varav Folke var Ullas pappa. Han flyttade till Göteborg där han avlade handelsstudenten och blev senare kontorschef därstädes.

Anna började i unga år med affärsverksamhet. Hemma i köket kokade hon på nätterna knäck, som hon sedan sålde på Varbergs torg. Affärerna gick bra och i början på 1900-talet öppnade hon frukt- och konfektyraffär på Västra Vallgatan, mitt emot kaktusplanteringen. I samma fastighet hade familjen också sin bostad. Fribergs, som affären kort och gott kallades, kom senare att övertagas av tre av hennes barn, nämligen Nore, Vera och Maja. Den utvecklades ytterligare när Tipstjänst började sin verksamhet på 30-talet. Jag minns Vera som en fantastisk försäljerska som kunde tala för varan. Nore var mycket idrottsintresserad, även om han inte själv var aktiv i någon sport. Många gamla Varbergsbor kommer nog ihåg de tre syskonen bakom disken. Den Fribergska affärsrörelsen övertogs senare av Bror Tompowsky och efter honom av familjen Åke Jalmarsson. Nya ägare har därefter trätt till.

Anna Friberg avled 1960 i en ålder av 81 år.

ANNONS