Anette Wallin lever i musiken

Hon har uppträtt för kungaparet med klänningen bak och fram. Hon fann kärleken i ett orkesterdike i Italien och hon har skrivit en egen mässa. Riksspelmannen Anette Wallin har många strängar på sin lyra.

ANNONS
|

Anette Wallin är född in i musiken. I barndomshemmet i Drängsered flödade tonerna. Hennes pappa är den i folkmusikkretsar välkände Leopold Wallin. Som liten flicka fick hon följa med sin pappa på spelningar i trakten och på den vägen är det.

– I sjuårsåldern började jag sjunga tillsammans med pappa när han uppträdde och spelade till dans.

Flyttade hemifrån som 15-åring

Anette sjöng i kör, hon lärde sig spela blockflöjt och fiol i den kommunala musikskolan och hon hörde sin pappa spela halländsk folkmusik i stort sett varje dag. När det var dags att välja gymnasieutbildning blev valet en musiklinje i Jönköping vilket innebar att hon flyttade hemifrån redan som 15-åring.

ANNONS

– Det var ett lyft för mig att börja på gymnasiet tillsammans med människor som ville samma sak. Vi inspirerade varandra, minns Anette Wallin.

Anette Wallin fortsatte till musikhögskolan i Örebro och utbildade sig till lärare i fiol och blockflöjt. Och hon började skriva egen musik. Efter examen gick flyttlasset till Göteborg. Tillsammans med två studiekamrater bildade Anette gruppen ”Triss i damer”. De höll ihop i många år och uppdragen blev med tiden både fler och större. De uppträdde på festivaler och i kyrkor runt om i Sverige.

– Jag kunde leva på musiken genom att kombinera undervisning som suzukilärare i violin och frilansande.

Spelade för kungaparet

Bland annat uppträdde ”Triss i damer” på Halmstad slott när kungaparet var på Hallandsbesök för snart 20 år sedan. En oförglömlig upplevelse för Anette, på många sätt.

– Vi blev bjudna på smörgåstårta i en paus. Jag råkade spilla på min klänning. När jag tittade ner upptäckte jag att jag satt på mig den bak och fram.

Runt millennieskiftet fick Anette Wallin en halvtidstjänst på kulturskolan i Varberg som blev ett bra komplement till det frilansande musiklivet. När tjänsten utökades flyttade hon med sin familj till Varberg år 2008. Vid den tiden hade Triss i damer upplösts och Anette hade startat ett nytt samarbete med Harald Svensson, en improvisationsmusiker i Göteborg. De har bland annat spelat in en skiva tillsammans med musik som Anette komponerat, ”Livets dans”.

ANNONS

Sedan 2005 är Anette Wallin riksspelman, hon lever i musiken, är lärare på kulturskolan, uppträder i olika sammanhang, hon har gett ut en egen skiva med egna sånger och folkvisor och har tonsatt en mässa ”Vi öppnar våra hjärtan” i folkton på uppdrag av Träslövs församling. Hon har även komponerat en egen psalm som heter Låt oss tacka” som ingår verket.

– Jag har spelat mycket i kyrkor genom åren och jag tycker om rummet och andligheten. Att skriva en mässa var inget jag gjort tidigare. Mässan ger en helhet för prästen, kören och församlingen. Musiken kan användas i mässan under hela kyrkoåret.

Anette Wallin har sin arbetsplats på Kulturskolan som håller till i Rosenfredsskolan i Varberg. Här ekar det av tomhet, några enstaka elever passerar med instrument i händerna och tystnaden är påtaglig. Pandemin har satt stopp för bruset, tonerna och gemenskapen som annars fyller huset. Anette Wallin sköter största delen av sitt arbete som musiklärare hemifrån och möter sina elever digitalt under pandemin.

– Konstigt nog så fungerar det.

Möte i ett orkesterdike

Familjen med sönerna Filip, 9 1/2 år och Leonard 13 år fast rotade i Varberg. Anette är sambo med Attilio Vampore. Självklart var det musiken som förde dem samman.

ANNONS

– Det var under ett musikaliskt utbyte i Orvieto i Italien. Vi spelade opera och Attilio som är utbildad inom klassisk musik satt i orkesterdiket. Även han är violinist. Så träffades vi.

Numera är även Attilio lärare i violin på Kulturskolan och han har funnit sig väl tillrätta i Sverige. Både han och övriga familjen längtar såklart efter att få besöka hans hemstad Neapel.

– Vi åker självklart till Italien så ofta vi kan. Vi åker för att umgås med familjen, men också för maten och atmosfären.

ANNONS