Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Lina och Rickard fick tv-hjälp att flytta ihop

Lina och Rickard fann varandra i den gemensamma sorgen efter Linas man, som var Rickards barndomsvän. Nu har de flyttat ihop – och fått hjälp av tv-programmet Hjälp vi flyttar ihop, som visas på måndagen.

I mars förra året dog Lina Brustads man Jocke av en hjärntumör, efter att ha varit sjuk i över sex år. I samband med hans död lärde Lina känna Rickard Karlberg, som var en gammal barndomsvän till Jocke, och mitt i den gemensamma sorgen fann de varandra.

Rickard, som levt singelliv i Stockholm, tvingades inse att om han ville ha ett förhållande med Lina så var en flytt till Läjet det enda alternativet.

- Jag var inte beredd att flytta, säger Lina. Min son hade genomgått tillräckligt. Han hade ju förlorat sin pappa och det var en lång sjukdomsperiod bakom.

I januari flyttade Rickard in hos Lina och femårige Holger i radhuset på Läjet. Men redan före inflyttningen funderade de båda två på svårigheterna med att komma in i ett färdigt hem, som Lina tidigare delat med Jocke. Och hur skulle Rickard, som är konstnär, få plats för sin verksamhet? Det var då SVT:s inredningsprogram Hjälp vi flyttar ihop! kom in i bilden.

- I december såg vi en trailer att de sökte familjer som flyttar ihop. Vi sökte och de hörde av sig direkt, redan nästa dag, säger Lina.

Byggprojektet blev lite större än de normalt brukar vara i programmet och pågick ända från december till slutet av mars. Den oinredda vinden byggdes om till ateljé för Rickard och för det krävdes bygglov, isolering av taket, insättande av en trappa och så vidare. Resultatet visas på tv i kväll.

Lina och Rickard har inte själva fått se programmet och tycker att det ska bli spännande att se vad som har tagits med och inte.

- Ett klipp på fem minuter är det som jag fått se och godkänna, eftersom det var känsligt när jag går igenom min mans saker, säger Lina.

Att bilda en ny familj tillsammans med någon annan är något många går igenom efter en skilsmässa och programmet hjälper de nya gemensamma familjerna att skapa ett hem som passar för alla i den nya stora familjen. Men Lina och Rickards situation var lite annorlunda.

- Det var ju väldigt speciella omständigheter kring vår situation eftersom min man precis hade dött. Då gäller det att ha en öppen kommunikation och vara tydlig med hur man vill ha det. Det är ju inte bara att flytta in och bli inneboende bland mina och dessutom min döda mans saker, säger Lina Brustad.

Rickard har nu bott i Läjet i några månader och han trivs jättebra.

- Det ligger ju precis vid havet och jag har hittat ett fotbollslag också. Men lite konstigt känns det att bo i Halland, som gammal smålänning.