Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Lenas ritstift ger form åt Snårpans nya äventyr

När en ny barnbok med illustrationer av Lena Petersson lanseras söder om Varberg uppträder författaren My Blomqvist som själva figuren – Snårpan.

För tre år sedan kom den första boken om människomusen som ändrar storlek när hon flyger från gnagarnas rike till människornas värld, i kotten som är en hemlig manick. I uppföljaren ”Snårpan och argkudden” är mamma Ellen och pojkmusen Lille B också tillbaka, men det finns även en ny huvudperson: Hum-Humlan.

– Ja, och han lär Lille B att släppa ut sin ilska genom att slå på och skrika i en argkudde, istället för att bära omkring på ilskan, berättar Lena Petersson inför dagens presentation av boken på Rit- och Målerigården vid Smedsgård mellan Galtabäck och Björkäng.

My Blomqvist skrev i stort sett hela berättelsen innan arbetet med illustrationerna inleddes, men kollade då och då med Lena vad hon tyckte.

– Ofta ser jag en bild direkt som jag börjar att skissa. Jag gör inte många extrabilder som vi sedan måste välja bort. Allt görs för hand i olika steg, grovskisser, renritning, tusch och det som tar längst tid, färgläggningen, fortsätter Lena, som gissar att hon har lagt ner ungefär 200 timmar på teckningarna, eller fem veckors heltidsarbete.

Förutom att vara illustratör är Lena Petersson sångerska och med i Falkenbergsrevyn. Hon och My Blomqvist från Ängelholm lärde känna varandra under showen ”I sanningens tjänst” med Thomas Petersson och Jimmy Karlsson på Björkgården 1997.

– My har spelat Snårpan på Skansen ganska ofta i år, men på lördag kommer hon hit och gör en 20-minuters minimusikal tre gånger.

Den första boken, ”Snårpan och den hemliga manicken”, har kommit i en andra upplaga och sålt tillräckligt bra för att projektet går med vinst.

Lena Petersson gillar miljöerna i böckerna.

– De passar mig jättebra. Jag gillar skog och natur och har ofta med liknande miljöer i mina julmotiv, säger hon.