Babben Larsson är årets julvärd i SVT

– Det blev en lågoddsare, konstaterade Babben Larsson själv när hon mötte pressen i tv-huset. Flera namn hade kastats fram i förhandstipsen men det var alltså den folkkära komikern som fick uppdraget som årets julvärd i SVT.

ANNONS
|

Det var SVT:s programdirektör Eva Beckman som presenterade årets julvärd Babben Larsson och beskrev henne som ”lika stabil som Visbys ringmur”.

– Det är ett hedersuppdrag och det känns fantastiskt att få i ingå i den här traditionen av julvärdar, sade Babben Larsson som också berättade att hon bestämt sig för ett tema.

– Jag vill kommunicera att julen inte ska vara ska vara stressens högtid där man somnar av utmattning framför Kalle.

Babben Larsson har fått frågan om att vara julvärd två gånger tidigare, då har det inte funkat med tanke på familjen. Men nu var det läge.

ANNONS

– I år funkade det perfekt, berättar Babben Larsson när GP når henne ett par timmar efter det stora beskedet, som väl ändå inte slog ner som en bomb direkt.

Enligt spelbolaget Betsson fanns det på förhand tre otvetydiga favoriter till värdskapet: Oscar Zia, Niklas Strömstedt och just Babben Larsson. Även Farah Abadi seglade upp som en sen favorit. Helt i onödan visade det sig då Babben hade fått frågan – och tackat ja – redan i september.

– Jag satt faktiskt i en taxi från Landvetter på väg in mot Göteborg för att hålla en kurs i stand up när telefonen ringde.

Det var SVT:s programdirektör Eva Beckman som undrade om Babben ville bli årets julvärd.

– Jag har en speciell förfrågan, sade hon.

Nu igen, tänkte du ..?

– (skratt) Nej då, det var tio-tolv år sedan jag senast fick frågan, så det tänkte jag inte. Men jag förstod rätt snabbt vad det handlade om.

Efter att ha rådfrågat sina nära och kära ringde Babben tillbaka ett par dagar senare och tackade ja.

– Det är ju ett hedersuppdrag och något jag ser mycket fram mot.

Babben Larsson har gjort flera julshower tidigare

Förra årets julvärd var Tareq Taylor. Året dessförinnan, den första pandemi-julen 2020, var det Lars Lerin som tände ljuset. Då samlade Kalle Anka rekordmånga tittare, 4.5 miljoner. Men för Babben Larsson blir det till att förbereda sig som vanligt, alldeles oavsett hur många miljoner som tittar på henne.

ANNONS

– Jag gör som jag alltid gör, sitter med mind maps och skissar på saker som jag vill ta upp och beröra. Jag har faktiskt inte börjat med själva manusarbetet ännu, men har gjort en del julshower tidigare.

Men detta är väl lite annorlunda. Hur ska du hitta rätt ton?

– Det är absolut annorlunda. Jag vill framförallt vara ett sällskap för dem som inte har någon hos sig. Det får inte bli alltför högtravande och schablonartat: ”Ja, så här till jul ...” men heller ingen stå upp-akt. Jag får testa mig fram med SVT:s producent och projektledare. Dessutom har jag många års erfarenhet och känner nog rätt väl när jag hamnar rätt.

Är jobbet som julvärd bra betalt?

– Jag har en duktig agent. Jag är nöjd.

Ska du sätta in ett litet extra skrivbord i studion och bjuda in David Sundin?

– (skratt) Med en liten, liten julgran ...? Nej det ska jag inte göra, det vore kanske lite väl förutsägbart. Men det kommer andra gäster.

Bland dem som tidigare tagit på sig det hedersamma uppdraget som SVT:s julvärd finns Blossom Tainton, Lotta Bromé, Sarah Dawn Finer, Beppe Wolgers, Lennart Hyland och Lasse Kronér.

ANNONS

LÄS MER:Julvärdarna och tittarilskan vi minns

LÄS MER:Julvärden Marianne Mörck drömmer om tatuerade vingar

LÄS MER:Så blev David Sundin landets nya tv-kung

ANNONS