Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Kris öppnar boende för bostadslösa

Föreningen Kris, Kriminellas revansch i samhället, ska bygga ut sin verksamhet i Falkenberg med fyra rum för bostadslösa, ett initiativ som också välkomnas av socialförvaltningen.

– Tanken är att rummen ska kunna användas av falkenbergare som till exempel har muckat från kåken eller av personer som väntar på att komma in på behandling, säger Djem Mangos, ordförande i Kris i Falkenberg.

Planerna har vuxit fram i samband med att Kris nu har flyttat till lokaler vid Kristineslättsallén, där den kommunala arbetsmarknadsenheten Fami tidigare höll till.

Där finns möjlighet att i ett av husen inrätta fyra rum för tillfälligt boende, som kan användas av personer som till exempel står utan bostad på grund av kriminalitet eller missbruk.

– Vi kommer att ställa samma hårda krav på de boende om nykterhet och drogfrihet som i vår övriga verksamhet. Vi har möjlighet att kontrollera dem med utandningsprov. Det här ger alltså en chans för dem som vill ändra inriktning på sitt liv, men som har svårt att göra det när de till exempel hamnar i en miljö som Steria, säger Djem Mangos.

Hotell Steria i Falkenberg har ofta fungerat som en nödlösning för personer som av olika skäl står utan bostad, men Djem Mangos menar att ett nytt boende i Kris regi ger bättre förutsättningar för att få ordning på sin tillvaro.

Sju personer jobbar inom Kris i Falkenberg, i olika anställnings- eller projektformer, och tanken är att man genom ett joursystem ska kunna hålla viss uppsikt över boendet även nattetid.

Den här tanken på rum för bostadslösa tilltalar även socialförvaltningen som tidigare haft egna planer på att inrätta ett boende för framförallt missbrukare som tillfälligt står utan bostad. Men de planerna, som skulle förverkligas i samma område där Kris nu har sina lokaler, föll på brandskyddet. Det skulle bli alltför dyrt att bygga om lokalerna så att de uppfyllde brandmyndigheternas krav på säkerhet.

Nu vill socialförvaltningen istället samarbeta med Kris. Tanken är att socialförvaltningen ska köpa platser i Kris boende när man har personer som snabbt behöver tak över huvudet.

Det skulle åtminstone delvis kunna bli ett alternativ till den situation som är idag – att kommunen måste betala mellan 1 och 1,5 miljoner kronor per år för att hysa in personer med missbruksproblem på vandrarhem eller i enklare hotell när de står utan eget boende.

Förhoppningen är att Kris-boendet ska kunna vara igång inom några månader, men innan dess behöver lokalerna byggas om för ungefär 150 000 kronor.

– Och till ombyggnaden håller vi på att skaffa sponsorer. Helst skulle det här boendet vara igång redan igår, säger Djem Mangos.Behovet finns.