Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Kollmats mot allsvenskan

IF Böljans Beata Kollmats är aktuell för allsvenska Kopparbergs Göteborg FC. – Jag blev både glad och chockad när jag fick reda på det, säger den 18-åriga talangen. Och hon vill ta chansen!

Det var under svenska cupen-matchen mellan Böljan och Göteborg tidigare i år som göteborgarna fick upp ögonen för försvararen Beata Kollmats. Tränaren Torbjörn Nilsson berömde henne i Hallands Nyheter efter matchen.

"De jobbade bra ihop i backlinjen och deras mittback (Beata Kollmats) nickade bort många bollar och var följdsam." sa han då i maj.

Och nu vill Torbjörn Nilsson se henne i klubben.

- Vi försöker att knyta till oss unga lovande spelare. Beata är en sådan, säger Torbjörn.

Men den allsvenska klubben lånar direkt ut henne till moderklubben Böljan.

- Spelaren ska få chansen att träna med oss så mycket hon önskar. Det handlar om att skolas in på ett bra sätt. Vi har en väldigt bra miljö och vill också ha spelare som är villiga att lägga ner den tid som behövs på fotbollen. Träning ska vara det viktigaste som finns. Det går inte att glida här, säger Torbjörn Nilsson.

Och eftersom klubben bara kommer att ha 16 spelare i truppen nästa säsong kan de spelare som har ett avtal likt Beata Kollmats kommer att skriva, också få chansen att sitta på bänken i någon allsvensk match.

- Det beror ju mycket på skador och sådant, säger Torbjörn Nilsson.

Han har inte sett Beata spela mer än i cupmatchen.

- Men Anders Nord är vår målvaktstränare och också tränare i Hallandslaget. Han har gett oss information och så har jag talat med Patrik Bergström,

Patrik Bergström är tränare i IF Böljan.

- Det här kan bli en kick för andra spelare i klubben. De kan ha Beata som referensspelare och vet vad som krävs, säger han.

Böljantränaren tror att Beata Kollmats har framtiden för sig.

- Hon har egentligen inte behövt slita ihjäl sig för att bli en bra division 2-spelare. Här är hon ganska komplett med bra huvudspel, tillslag och fysik. Men nästa nivå krävs att man jobbar stenhårt på ett annat sätt.

Och det är Beata Kollmats beredd på.

- Verkligen! Att få en sådan här chans är verkligen motivationshöjande. Mitt mål har ju alltid varit att spela allsvenskt. Men jag har inte tänkt att jag skulle vara så bra nu.

- Men jag vet egentligen inte så mycket mer än vad som Patrik berättat för mig. Vi kanske ska ha en träff med Göteborg innan jag åker på semester på lördag.

Beata Kollmats går sista året på samhällsprogrammet på Falkenbergs gymnasieskola. Och våren kan bli hektisk.

- Vad jag förstått får man träna hur mycket man vill med Göteborg. Och jag är sugen på att ta steget.

Olivia Schough började på ungefär samma sätt i Göteborg. Pendlade mellan träning i båda klubbarna och matcher i Falkenbergs FF.

- Jag har talat med Olivia. Inte så mycket om pendling utan mer om klubben och hon säger att det är jättebra tjejer i laget.

I Böljan har hon de två senaste åren varit mittback. Men helst skulle Beata ta ett steg upp i plan.

- Jag har ju alltid spelat mittfältare och det är lite roligare. Men det var förbundskaptenen för flicklandslaget som tyckte att jag skulle testa på det och det gick bra.

Ytterligare två spelare är aktuella för samma typ av övergång till Kopparbergs Göteborg, Amanda Hallesjö, Hovås Billdal och Amanda Edgren, Qviding.