Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Erick Rodriguez och Urban Ceder utgör tillsammans med Merwan Salih teamet av kockar som nu börjar med varmbuffé för varbergare som är sugna på vällagad husmanskost.

Kockarna som satsar på husmanskost i Varberg

När en av Varbergs största profiler när det gäller husmanskost klev in i Ica Kvantums kök i augusti var han en viktig pusselbit i den satsning butiken nu gör på varmbuffé. Samtidigt ser Urban Ceder en chans att inspireras av de två andra kockarna i teamet – som har erfarenheter från helt andra matlagningskulturer.

Det är tydligt att det osar framåtanda inne i köket på Ica Kvantum. Kocken Erick Rodriguez har under sina fyra år sett butiken ta stora kliv när det gäller köket, utökandet av matlådor och delikatessavdelningen. Och nu drar de igång med nästa satsning.

– Varmbuffén kommer fungera ungefär som salladsbuffén. Du tar varm mat i en take away-låda och priset baseras på vikten. Det här är ett snabbt och smidigt lunchalternativ för den som vill äta varm tillagad husmanskost, berättar han.

"Styrka med olikheter"

Nyligen fick han och kocken Merwan Adel Salih sällskap av Urban Ceder, som under 20 år drivit lunchrestauranger i Varberg med ett tydligt fokus på husmanskost.

LÄNK: Här är veckans rätter från Kvantumköket

– Att Urban kommer in betyder jättemycket, man kan inte köpa erfarenhet. Sedan är det intressant att hans typ av kundkrets varit arbetare i ett industriområde medan jag till exempel jobbat mycket med à la carte – det är en styrka med olikheter, säger Erick och lägger till:

– Det kommer bli många härliga diskussioner där vi tillsammans kan skapa något väldigt bra.

Urban Ceder är lite av en profil i Varberg efter att ha drivit lunchrestauranger i många år.
Urban Ceder är lite av en profil i Varberg efter att ha drivit lunchrestauranger i många år.

Urban Ceder håller med.

– Jag har ju arbetat på mitt sätt under många år och det är väldigt skönt att inte vara den som ska bestämma allt i minsta detalj. Här har jag kommit till en stor och positiv arbetsplats och det känns väldigt roligt och inspirerande att jobba med kockar som tar in smaker och kunskaper från både Latinamerika och Mellanöstern.

– Merwan har med sin bakgrund till exempel stora kunskaper om grönsaker och vet hur man på bästa sätt kan ta vara på dem. Det är något det traditionella svenska köket är rätt dåliga på annars. Så här kompletterar vi varandra.

"Delikatessen en explosion av färger"

Urban säger att han sedan tidigare imponerats av Erick och Merwan samt Jennie Peterson, Natcha Sangta och Seyhan Halil för det arbete de gjort med delikatessdisken under de senaste åren, bland annat när det gäller vegetariska och veganska alternativ.

LÄNK: Ta del av aktuella erbjudanden och läs mer om hur Ica Kvantum Varberg jobbar

– Den är ju som en prideparad! En explosion av färger och variation. Jag kan helt ärligt säga att det inte är många butiker som slår den disken. Dessutom är i stort sett allt helfabrikat borttaget och det är ett kvitto på bra kvalité, säger han.

Husmanskost ovanligt i centrum

När Ica Kvantum nu börjar med varmbuffé är en av anledningarna att minska matsvinnet. "Vi tar hand om kött som närmar sig utgångsdatum och lagar god mat av det", säger kocken Erick Rodriguez.
När Ica Kvantum nu börjar med varmbuffé är en av anledningarna att minska matsvinnet. "Vi tar hand om kött som närmar sig utgångsdatum och lagar god mat av det", säger kocken Erick Rodriguez.

Vid besöket i köket ligger dock både Urban Ceders och Erick Rodriguez fokus på husmanskost. Det ska nämligen göras en hel del matlådor med en av de mest efterfrågade rätterna – köttbullar med stuvade makaroner.

– Det håller på att försvinna kockar som kan göra klassisk svensk husmanskost, så jag har sett till att utbilda mig i det. Vi är ett av få kök inne i centrum som lagar husmanskost och erbjuder det som lunchalternativ, säger Erick och Urban fortsätter:

– Jag är betydligt duktigare på husmanskost än modern restaurangmat så att jobba här är ett bra sätt att göra det jag är bra på.