Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

Karin satsar på framgångsrik vårdmetod i Varberg

I Varberg är hon sedan flera år en välkänd och omtyckt gynekolog. Men nu i november har läkaren Karin Buck tagit ett nytt spännande kliv i sin yrkeskarriär – detta genom att öppna en FunMed-klinik. Här vill hon hjälpa människor med kroniska livsstilssjukdomar och även dem som vill optimera sin hälsa för att undvika framtida besvär.

Att funktionsmedicin blir en allt vanligare vårdmetod i Sverige är tydligt, särskilt när det gäller den snabbt växande klinikkedjan FunMed. Karin Bucks mottagning blir den andra som öppnar i Halland, bara under 2020.

– Det känns väldigt roligt att jag som läkare nu kommer ha verktyg att vetenskapligt undersöka de underliggande orsakerna till varför någon är sjuk, i stället för att bara dämpa symptom med mediciner, berättar Karin.

Funktionsmedicin handlar kortfattat om att mycket noggrant, utifrån mätdata, undersökning och samtal, kartlägga patientens hälsa för att se vilka livsstilsförändringar hen måste göra för att må bättre. Det kan handla om kostförändringar, sömn, återhämtning men även effektiva behandlingsmetoder.

FunMed samlar in mycket information om varje patient. Det sker genom omfattande frågeformulär, noggrann klinisk undersökning och avancerade laboratorietest.
FunMed samlar in mycket information om varje patient. Det sker genom omfattande frågeformulär, noggrann klinisk undersökning och avancerade laboratorietest.

Läs mer om hur FunMed arbetar och boka tid här

– Jag stöter ofta på patienter som sökt vård på flera instanser. Där har de fått höra att allt ser bra ut, trots att patienten känner att något är fel i kroppen. Inom FunMed går vi till botten med problemen och hjälper patienter att förstå att de har en egen makt att påverka sin hälsa.

"Började lyssna mer på kroppen"

Karin Buck, boende i Träslövsläge, är en omtyckt gynekolog i Varberg. Här berättar hon om sin egen hälsoresa och satsning på funktionsmedicin.
Karin Buck, boende i Träslövsläge, är en omtyckt gynekolog i Varberg. Här berättar hon om sin egen hälsoresa och satsning på funktionsmedicin.

Några av de vanligaste besvären som behandlas inom funktionsmedicin är mag- och tarmsjukdomar, sköldkörtelsjukdomar och andra autoimmuna sjukdomar, diabetes, hudsjukdomar, kronisk trötthet och utmattningssyndrom. Listan kan göras oändlig. Karin själv kom i kontakt med funktionsmedicin på grund av stress.

– För några år sedan höll jag på att bli utbränd. Jag gjorde som många andra och bara körde på, nallade av sömnen och prioriterade inte kosten, allt för att få mer tid att hinna med. Till en början kände jag inte av det, jag upplevde att jag blev mycket mer effektiv och kände mig stark, men det hade ett pris, berättar Karin.

Hon upplevde flera varningssignaler från kroppen. Eksem, tendens till depression och tilltagande sömnstörning.

– Att bli infekterad och sjuk efter varje nattjourspass var en stor varningsklocka för mig. Så tack vare min egen resa började jag lyssna mer på kroppen och jag har med tiden gjort levnadsval som gör att jag i dag har mycket mer energi och kraft.

Föreläsning väckte intresset

Med sig hade hon redan idéerna från funktionsmedicinen. Hon hade tidigare sett en föreläsning om kost och tillskott och hur man bland annat kan optimera sin hälsa som elitidrottare.

– Jag kände att det var oerhört intressant och att det tänket borde finnas mer inom den vanliga vården. Men det var först när jag hörde talas om FunMed och de funktionsmedicinska läkarna i Sverige som "en helt ny värld" öppnade sig.

Detta gjorde att hon valde att utbilda sig inom funktionsmedicin med syftet att kunna praktisera vårdmetoden i Varberg, samtidigt som hon fortsätter som gynekolog.

– Jag kunde nyligen anställa en gynekolog för att få mer tid till FunMed. Samtidigt ser jag hur mycket hänger ihop. Många av de besvär som kvinnor söker en gynekolog för kan förbättras med hjälp av funktionsmedicin – kroppen är ju en helhet.

Karin får stor support

Karin Buck är inte orolig för att bli "ensam på sin kammare" när det gäller funktionsmedicin i Varberg.

 – Det finns en enormt stor support bland FunMeds väldigt kompetenta läkare runt om i landet. Eftersom det är en ny kunskap och ett avancerat område, så är det viktigt att det går att bolla med kollegor, säger hon och avslutar:

– Jag känner mig väldigt stolt över att vara en del av det här och det är väldigt spännande att äntligen vara igång.