Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Solsuccé. Bo Hagström har gjort succé med sina gemytliga matresor runt om i Italien.

Kända tv-namn föreläser i Falkenberg

Bo Hagström från ”Solens mat” föreläser i Falkenberg i mars. Han är ett av flera tv-kända namn som gästar föreläsningsföreningen i vår.

Föreläsningsföreningen hoppas locka en större publik i och med flytten från Storan till Stadsteatern i höstas.

– På Storan hände det att vi fick avvisa folk när det var fullsatt och det kändes väldigt förargligt. Det har inte varit fullsatt på Stadsteatern ännu. Men vi hoppas kunna hålla till där och kör hela våren i alla fall, säger ordföranden Ingvar Persson.

Fem av vårens sex föreläsare har förekommit i tv-rutan och det tror han kommer att märkas på besökarantalet.

– Det skulle förvåna mig om det inte kommer fler. Fungerar inte det här så kommer vi nog aldrig att få mer folk, funderar Ingvar Persson.

Vad är det som är så spe ciellt med föreläsningar?

– Du kan aldrig ersätta en föreläsning med något annat. Det personliga mötet är så speciellt. Jag var till exempel och såg Pia Staël von Holstein i Halmstad i höstas och det var en väldigt trevlig kväll.

Pia Staël von Holstein inleder också vårsäsongen. Hon är känd som en av experterna i ”Antikrundan”. Pia berättar bland annat anekdoter om roliga värderingstillfällen och ger lite tips om vad man ska tänka på när man vill sälja eller köpa på auktion.

Christopher O’Regan berättar om de dramatiska händelser som ledde till att en fransk fältmarskalk blev svensk kung i början av 1800-talet. Bakgrunden till att familjen Bernadotte kom till Sverige.

– Revolutionen 1809 är den enda vi haft i det här landet och det är mycket anmärkningsvärt för svenska förhållanden. För Carl XIV Johan var det en fantastisk resa och en ren slump att det blev just han som blev kung.

Lasse Berg har gästat Falkenbergs föreläsningsförening tidigare och berättat om människans utveckling med utgångspunkt från sin bok ”Gryning över Kalahari”. I vår kommer en ny bok där han beskriver vad som hände när människan övergav livet som jägare och samlare.

– Plötsligt skapar vi oss revir genom att vi bosätter oss, samlar boskap och börjar odla. I stället för allas egendom blir det ”min säd”, ”min boskap” och så vidare. Det skapar aggression och vi börjar kriga med varandra.

Seppo Rapinoja är den enda av vårens föreläsare som inte är känd från tv. Han är en fotograf från Borås som rest vida omkring.

– Seppo är framför allt en väldigt duktig undervattensfotograf. Men han kommer också att berätta mycket om livet och kulturen i Thailand i den här föreläsningen.

Bo Hagström behöver väl ingen närmare presentation efter succén med ”Solens mat”.

Hans italienska matresor har en stor tv-publik och i föreläsningen koncentrerar han sig främst på Tosca-na.

– Äntligen! Vi har länge försökt få hit honom men han har varit upptagen tidigare, konstaterar Ingvar Persson.

Bodil Jönsson, en av de lärde i Lund, blir sist ut i vår med funderingar kring tidsandan i det moderna samhället.

– Hon kommer att tala om stress. Vad vi vill göra och vad vi inte hinner.

Föreläsningarna hålls som vanlig på torsdagkvällar och liksom förra säsongen är det fri entré för ungdomar under 20 år.